2018-01-12

Skolan för barn som inte får platsRSS

Nyfiken och med ett stort leende kom Samah springande för att hälsa. Hennes leende gick rakt in i hjärtat. Till skillnad från många av de andra barnen på skolan var Samah glad, social och självsäker. Andra barn drog sig undan, satt för sig själva, apatiska, oförmögna att hantera de traumatiska upplevelser de mött, eller kanske fortfarande står inför.
Katerina Parpa, kommunikatör på SAT-7 berättar om ett besök på en av SAT-7:s skolor i Libanon
Foto: Katerina Parpa, SAT-7
Foto: Katerina Parpa, SAT-7

När jag besökte lärocentret C.H.I.L.D i november hade skolan bara varit igång en vecka men fungerade redan riktigt bra. På skolan finns 75 barn, de flesta flyktingar från Syrien, som inte fått plats eller inte haft råd med en mer traditionell skola. I Libanon blir många barn avvisade på grund av platsbrist, eller på grund av inlärningssvårigheter, det finns helt enkelt inte skolor till alla. Här får barnen grundläggande skolgång, de får två mål mat om dagen, möjlighet att tvätta sig och borsta tänderna. Flera av barnen jag träffade hade svarta tänder, fulla av hål. Andra var extremt smutsiga, med trasiga kläder och för länge sedan urväxta skor. 

Skolan är en av många som använder SAT-7 Academys undervisningsmaterial ”My School”. Utöver själva skolgången erbjuder skolan även psykosocialt stöd till familjer och specialiserad lärarutbildning. 
 
Lilla Samahs hoppfulla leende är för alltid inristat i mitt hjärta. Jag har dessutom lagt in hennes bild som bakgrund på min smartphone. En telefon som kostar ungefär som ett helt års kostnad för kläder och vård för Samah. För samma kostnad kan SAT-7 Academy ge 300 barn som Samah, ett års undervisning. För mig har Samah blivit bilden för alla de miljoner barn som har förlorat sina hem och tvingats fly från sina länder. Hon representerar alla som inte har tillgång till ordentlig hälso- och tandvård, rena kläder eller skor som passar. Ändå ler hon glatt och välkomnar nya vänner med öppna armar. Hon är min lärare och min hjälte. Hon påminner mig om att vara tacksam, modig och att le. Att lita på en mänsklighet som bryr sig och att hoppas på en bättre framtid. 
 
Text & foto: Katerina Parpa, kommunikatör SAT-7
 

Här kan även du ge en gåva till arbetet!

Du kan även swisha din gåva: 123 138 89 82

Relaterade artiklar

Evangelisation rätt in i stängda länder
I vårt läger finns inga lärare
 

 

 

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR