Så här gör vi

Att gå med insamlingsbössa till grannar och släkt passar kanske inte alla. Många församlingar och Ge för Livet-grupper väljer att göra annat istället. Här kan du läsa om hur man gjort i några av våra församlingar, för att samla in pengar till Ge för livet. Låt dig inspireras:

Himmelskt gott - Bakbok från Ölmstad

I Allianskyrkan Ölmstad gjorde man förra året en receptbok med församlingsmedlemmarnas bästa bakrecept. Recepten kompletteras med snyggt fotograferade bakverk. För att särskilja boken från alla andra bakböcker på marknaden bad man dessutom en journalist (som är medlem i församlingen) att skriva några reportage om Ölmstadbygden. Boken säljs via församlingsmedlemmar, på A6 bok & musik och vid olika samhällsarrangemang, man fanns bland annat med på Julmarknaden i Gränna.

– Det har varit mycket jobb med boken men resultatet är över förväntan. Redan efter någon månad fick vi beställa ytterligare en omgång böcker, berättar Ester Fredin som varit med och gjort boken. 
 
Första omgången bakböcker gav ett överskott på 60 000 kr till byhälsovård i Tchad och byutveckling i Zimbabwe.


 

 


Faddergala

I Bankeryds missionskyrka ordnar man varje år en faddergala till förmån för vår flickskola i Centralasien.
– Vi ville gärna att detta med att samla in pengar till skolan inte bara skulle bli församlingens angelägenhet utan att det också skulle bli en angelägenhet för andra i Bankeryd. Till en början var det framförallt genom insamlingsbössor utanför våra två mataffärer som vi samlade in pengar till skolan men så kom tanken upp att kunna göra något mer, berättar Tomas Lundqvist en av initiativtagarna till faddergalan.

Faddergalan är en konsert där framförallt församlingens egna körer och musiker medverkar. Man informerar om skolan, visar bilder och ofta finns någon som själv varit på skolan med och ger en hälsning. 
– Ibland har vi till och med fått filmade hälsningar från elever och lärare på Flickskolan. Detta ger en större närhet och känsla för skolan att både kunna höra om skolan och att också få direkta hälsningar från dem vi samlar in till.

2012 års faddergala gav en bit över 20 000 kr.  Kyrkan var i stort sett fullsatt och det var riktigt härlig stämning. Som en följd av ”Faddergalorna” har även barnen i söndagsskolan börjat engagera sig för skolan.
 


 

Vykort

I Allianskyrkan Jönköping har man i sex, sju år satsat på att tillverka och sälja vykort. Fotointresserade församlingsmedlemmar bidrar med motiven, någon annan är ansvarig för Layout och så har man fått bra priser för tryck av Kopieringcentralen i Jönköping. Korten finns till försäljning i kyrkan året runt.
- Julkort har vi gjort för första gången förra året. Fyra olika motiv i A5 storlek. Vi sålde korten för 10 kr styck, tryckkostnaden för varje kort var 2:40 kr vilket gav oss en förtjänst på 7:60 för varje kort. Febe Siverth är en av initiativtagarna till korten.

 Julkorten gav 9 000 kr till aidsprogram i södra Afrika samt byutveckling och hälsovård i Moçambique.


 

 
 

Drama och hushållsnära tjänster

Man behöver inte vara så gammal för att kunna hjälpa någon annan. Emanuel, Miriam, Ludvig, Hanna, Ebbe och Titus har lyckats engagera större delen av Storegårdskyrkan i Eksjö till förmån för Ge för livet.

Det började med att de hade lite långtråkigt under en gudstjänst. De bestämde sig då för att öva in ett drama, det blev den barmhärtige samariten. Under kyrkkaffet som följde bad de någon att presentera dem och så framförde de sitt drama. Efteråt gick de runt med en bössa. Det blev en hel del pengar och det var ingen som protesterade. 

Insatsen gav mersmak och sedan dess har de samlat in pengar genom att utföra en del hushållsnära tjänster bland nära och kära, de har tillverkat armband som de sedan sålt efter gudstjänsterna och även engagerat UV-scout som kommer att göra en insats till hösten.

 


 

Konsert, basar och sponsrad annons

Värnamo Alliansförsamling ordnar varje år en adventskonserten med tillhörande basar.

Inför konserten samlar man ihop företagssponsorer till en tidningsannons. Det blir en ganska stor annons där man gör reklam för konserten, men där företag också får betala för att få med sin logotyp. Hela arrangemanget drog förra året in 70 000 kr till aidsprogram i södra Afrika samt byutveckling och hälsovård i Moçambique. Annonsen bidrog med 45 000 kr av den summan.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR