Alla förtjänar en bra start i livet

- När jag blir stor vill jag bli flygplansingenjör!
Femårige Nkosingiphile från Sydafrika har aldrig satt sin fot i ett flygplan men sett dem där uppe på himlen. Precis som alla barn drömmer Nkosingiphile om vad han ska bli när han blir stor. Än så länge tillverkar han mest pappersflygplan, de flesta målade med kritor. Men drömmen finns där och den vill vi vara med och uppmuntra.
Nkosingiphile från Sydafrika drömmer om att bli flygplansingengör. Foto: Henrik Lundström
Nkosingiphile från Sydafrika drömmer om att bli flygplansingengör. Foto: Henrik Lundström
Alla förtjänar en bra start i livet! Det är mottot för årets julgåva. Det kanske viktigaste i livet, lär vi oss redan innan vi börjat skolan; omtanke, konflikthantering, samarbete, självkänsla, tillit, förtroende och mycket mer. Det är färdigheter vi behöver, för egen del men också för att vårt samhälle ska fungera. Men för ett barn som växer upp i någon av Sydafrikas kåkstäder där kriminaliteten är utbredd och våld och övergrepp en naturlig del av vardagen är det svårt, om inte omöjligt, att hitta rätt i tillvaron. Många av barnen här lever dessutom med en ensamstående mamma, som utan en förskola tvingas lämna barnen ensamma hemma medan hon själv arbetar. För dessa barn blir förskolan den enda plats där de får tid och utrymme att bara vara barn. De får omsorg, mat, vila och lek. De får ett bättre ordförråd, både på sitt hemspråk och på engelska och de lär sig de första grunderna i att räkna, läsa och skriva, en förutsättning för att senare klara grundskolan. Förskolan blir också den plats där de får drömma om vad de ska bli när de blir vuxna och möjlighet att förverkliga drömmen. 
 
Ett av de globala målen fram till 2030 handlar om utbildning. Där står att vi senast 2030 ska säkerställa att alla flickor och pojkar har tillgång till förskola av god kvalitet som ger omvårdnad och förbereder dem för att börja grundskolan. För att nå det målet behöver vi alla hjälpas åt, stat, kommuner och civilsamhälle. Genom årets julgåva vill vi tillsammans med dig vara med och göra vad vi kan. Vi tror att vi, genom våra systerkyrkor i Sydafrika, har mycket att bidra med. Inte minst genom att kunna visa barn som lever på samhällets botten att deras värde inte sitter i deras hudfärg, inte i status eller prylar; de har ett värde för sin egen skull, de är skapade och älskade av Gud, det kan ingen ta ifrån dem. 
 

Julgåvan 2016

Våra förskolor i Sydafrika är ett exempel på vad årets julgåva kommer att användas till. Julgåvan går även till:
 

Förskolor och skolor i Sydafrika, Malawi och Moçambique 

Pedagogiska leksaker
Förskollärarutbildning
Köksutrustning 
Klätterställning och gungor
Bord och stolar
 

Byutveckling och självförsörjning i Moçambique

Genom bland annat spargrupper skapas möjlighet till självförsörjning för familjer som under lång tid stått utanför samhället.
 

Ge din gåva här (betal- och bankkort)

Du kan också ge din gåva via:
Bankgiro: 140 – 0753
Swish: 123 138 89 82
(märk betalningen ”Julgåvan 2016”)
 
Klicka på pilen och se en kort film från Nkosingiphile förskola.
 

 

 
Foto: Henrik Lundström

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR