2017-08-07

Jag har den tid jag behöverRSS

"Jag tror att om jag sätter Gud först och ger honom mer tid så ger han mig också mer tid för annat." Kanske har vi stressade svenskar något att lära av Bertha från Malawi, en fembarnsmamma, företagare och student vid Bibelskolan i Malawi.
– Jag tycker att jag har den tid jag behöver.
Jag funderar på om jag hörde rätt. En fembarnsmamma, tillika student och företagare, säger att hon har den tid hon behöver. Hur kan detta vara möjligt?
 
Jag sitter tillsammans med Bertha Kaluba Bande i den enkla allianskyrkan i Malawi och samtalar om tid. Hon är 36 år gammal och gift med Chimwemwe som är en av pastorerna i kyrkan. Själv är hon hemmafru. Bertha tycker att tid är något viktigt och dyrbart. Något man kan dra nytta av om man använder den visligt. 
 
När jag frågar vad hon spenderar sin tid på funderar hon en god stund innan hon svarar. Den lilla dottern sitter tyst i hennes knä. Hon charmar mig fullständigt. 
– Det mesta av min tid går åt till hushållsarbete och till att sköta min lilla affärsrörelse och till tid för Gud. Om jag inte använder min tid vist kan jag inte göra mer än en sak under dagen. Jag får heller inte tid till att be om jag inte använder min tid på ett vist sätt. 

 

Medvetna prioriteringar

Bertha tycker inte det är svårt att ta tid till att be. Som familj ber de alltid tillsammans innan de går till sängs. Själv tar hon en dag i månaden då hon går till ett berg i närheten för fasta och be. Ibland går hela familjen till böneberget, men då kanske de inte tar en hel dag för detta utan anpassar det för barnen. Barnen är i åldrarna elva år till sex månader. 
 
Även i Malawi har folk en hel del tekniska saker som Bertha menar att man kan dra nytta av. Men, säger hon, vi kan också förlora tid genom dem. Till exempel om man vet att man ska vara i kyrkan en viss tid, men sitter och tittar på TV och helt glömmer bort tiden. 
 
Jag undrar om hon har något råd till svenskar, som många gånger blir sjuka för de upplever att de har för lite tid. 
– Försök planera din tid ordentligt. Be Gud att hjälpa dig i allt du gör. Var ute i god tid med att göra  sånt som du tidigare misslyckats med att göra.
 
Bertha ska snart gå iväg och öva inför den stora händelsen i morgon. Hon och hennes man ska då tillsammans med 13 andra ta emot sina intyg på att de genomgått en tvåårig bibelskola. Det blir pompa och ståt med examenskappor och utdelande av diplom. Vad Bertha ännu inte vet om är att hon dessutom kommer få en utmärkelse i form av en studiebibel eftersom hon varit den kvinnliga student som varit flitigast med att studera. 
 
Innan hon går säger hon: 
- Jag tror att om jag sätter Gud först och ger honom mer tid så ger han mig också mer tid för annat. 
 
Text och foto: Gerd Pettersson

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR