2018-04-18

Immanuel mötte Jesus i fängelsetRSS

Jag träffar Immanuel i en av våra arabisktalande församlingar. Han är stor och muskulös och tatueringarna på både armar och hals avslöjar att hans liv haft en betydligt hårdare inriktning än den som jag, som uppväxt i en frikyrka, är van vid. Men hans ansikte strålar och det är svårt att tro att han bara några månader tidigare släpptes från fängelset efter att större delen av sitt liv levt som kriminell.
Passage to light, foto: freeimages
Passage to light, foto: freeimages
Immanuel kom till Sverige för 20 år sedan. Han kom tillsammans med mamma och en bror och flyttade in hos pappa, som fanns här sedan tidigare. Familjen bodde i en av Sveriges många förorter och Immanuel drogs snart in i ett gäng med ungefär samma bakgrund som honom. 
- Jag hängde mest med mina kompisar. Vi gick i skolan ibland, hängde oftare på stan och var lite småkriminella, mest för att ha något att göra. Vi kände inte till något annat och förstod inte konsekvenserna av hur vi levde. 
 
Som 15 åring placerades han för första gången på ungdomshem. Den gången fick han stanna i fyra månader. Men snart blev brotten grövre och perioderna som intagen blev längre.
 
Besök av Jesus
- Min sista volta gjorde jag här i stan.
Jag tittar lite frågande och han översätter genast till en svenska som jag förstår.
- Jag menar alltså sista gången jag satt i fängelse. Där fick jag besök av Jesus. Jag kan inte förklara det på något annat sätt. Jag var mitt inne i ett bråk med en av de andra fängelsekunderna då Jesus bokstavligt talat lyfte mig ur bråket och tog mig tillbaka till mitt rum. Där i min cell flyttade han in i mitt hjärta. 
- Jag började berätta för de andra på fängelset om min upplevelse men samtidigt var jag rädd att de skulle tro att jag blivit knäpp. Inte ens nu, när jag vet mer om Jesus, kan jag förklara det jag upplevde i min cell. Mycket av det Jesus gjorde får stanna mellan mig och honom.
 
Strax efter denna händelse skulle han på rättegång där det skulle avgöras hur långt straffet skulle bli för hans senaste brott. 
- I rättssalen insåg jag att jag inte längre klarade att ljuga, jag var tvungen att erkänna allt jag gjort. Och när domen föll blev jag frikänd. Min advokat sa att han aldrig hört talas om något liknande. 
 
En församling med öppna armar
Väl ute från fängelset tog Immanuel kontakt med en pastor han hade haft lite kontakt med i sin barndom. Immanuel visste inget om hur han skulle leva som kristen och kände ingen annan som kunde hjälpa honom. Att leva ett liv som kristen och ickekriminell, när man större delen av sitt liv levt bakom lås och bom, ständigt på sin vakt och med ett vapen alltid inom räckhåll, är inte lätt. Men genom sin barndomspastor fick Immanuel kontakt med pastor Amal i en av våra arabisktalande församlingar.
- För honom kunde jag berätta om min upplevelse i fängelset. Han förklarade vad livet som kristen innebär och välkomnade mig till sin församling. Egentligen är jag ganska dålig på arabiska men här känner jag mig hemma och helt accepterad.
Immanuel skrattar till och fortsätter.
- En dag ska vi ju alla flytta till himlen, då måste vi ju acceptera varandra. Jag har ett helt nytt liv idag och Bibeln har ersatt det vapen jag tidigare levde med 24 timmar om dygnet.
 
Immanuel lever under skyddad identitet och heter egentligen något annat. Av säkerhetsskäl har vi även ändrat övriga namn.
 
Text: Marita Good, kommunikatör SAM
Foto: Freeimages

Församlingar med hjärta för sitt folk
Vi har inom Svenska Alliansmissionen flera församlingar som främst vänder sig till människor med arabiska som modersmål, församlingar som brinner för att nå sitt folk med evangelium. Tillsammans med dig vill vi göra vad vi kan för stödja dessa församlingar.
 

Ge din gåva här

 

Relaterade artiklar
I Bibeln mötte jag en Gud som älskade
Det var som att komma hem

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR