2018-01-26

I vårt läger finns inga lärareRSS

Om vi inte investerar i utbildning som inte enbart lär ut kunskap men också värderingar och tolerans, kommer andra att lära dem värderingar som skapar konflikt. Resultatet av det har vi sett; radikalism, extremism och uppror. Vi behöver agera nu, om vi ska kunna förhindra att en hel generation blir förlorad.
Rita Elmounayer, kommunikationschef, SAT-7
Rita Elmounayer, kommunikationschef, SAT-7, foto: SAT-7
Rita Elmounayer, kommunikationschef, SAT-7, foto: SAT-7
21 miljoner, vart femte barn, i Mellanöstern och Nordafrika riskerar att missa stora delar av sin utbildning. Nästan 13 miljoner av dem går inte i skolan alls. 
 
Fyra miljoner av barnen finns i Syrien och 1,4 miljoner är på flykt från Syrien. De länder som tagit emot stora mängder flyktingar har skolor som är överfulla och kämpar hårt för att förse både de egna och flyktingbarnen med utbildning. Vi står inför en enorm utmaning i främst Mellanöstern och Nordafrika där en hel generation växer upp i konflikt och våld med utebliven utbildning och arbetslöshet som följd. 
 
”I vårt läger finns inga lärare. Kan ni visa mig hur jag ska undervisa mina barn? Jag vill att de ska lära sig mer än jag vet själv.”
Syrisk flykting i Jordanien
 
Denna utmaning har organisationen SAT-7 tagit till sig. I flera år har man via Satellit och Internet, dygnet runt, 7 dagar i veckan, sänt kristna program för både barn och vuxna till Nordafrika och Mellanöstern. Hösten 2017 utökade man med ytterligare en kanal, SAT-7 Academy. Kanalen sänder program dygnet runt och riktar sig till barn, föräldrar och lärare.
 
Främst använder man sig av utbildningsmaterialet My School som ger barn som står utanför skolsystemet en möjlighet att lära sig det mest grundläggande, med målet att de senare ska kunna klara sig i en mer traditionell skola, antingen i sitt nya land eller i sitt hemland. 
 
Utöver den mer grundläggande undervisningen har man även program om hälsa och social utveckling, diskussionsforum, rollspel med mera. Målet är att ge barnen hopp för framtiden, att ge dem en möjlighet att delta i samhället och vara med och förändra Mellanöstern och Nordafrika till det bättre. 
 

Genom en gåva kan du vara en del i arbetet

eller via Swish: 123 138 89 82
 
 
 
Inspelning av programmet My School. Genom Satellit-TV kan man nå in i flyktinglägren. Några få utbildade lärare kan på så sätt nå ett obegränsat antal barn med undervisning på ett sätt som redan överbelastade länder inte kan. 
 
My School är inriktat på barn mellan fyra och åtta år och sänds dagligen. Genom engagerande och interaktiva lektioner i arabiska, engelska, matte och NO får barn som står helt utanför skolsystemet en möjlighet till grundläggande skolgång. Tre utbildade lärare från Syrien håller i lektionerna som spelas in i trevliga och färgglada klassrum. Man använder mycket sång och roliga animationer för att engagera sina tittare.
 

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR