2018-01-19

Framgångsrik evangelisation i stängda länderRSS

Hur hjälper vi bäst utsatta kristna i Mellanöstern och Nordafrika? Hur kan vi hjälpa deras kyrkor att växa? Frågan diskuterades livligt när ett antal arabiska och internationella kyrkliga ledare träffades för drygt 20 år sedan. Det man kom fram till var – genom satellit-TV.
Satelliter på bostadshus i Iran, foto: SAT-7
Satelliter på bostadshus i Iran, foto: SAT-7
Idag består SAT-7 av ett nätverk med fem kanaler, som sänder 24 timmar per dygn, sju dagar i veckan, via både satellit och Internet. Programmen har uppskattningsvis 21 miljoner tittare. I 25 länder på tre språk, arabiska, turkiska och persiska, ges goda nyheter till dem som ännu inte lärt känna Jesus och en strimma hopp och glädje till många miljoner som befinner sig på flykt, Sedan en tid tillbaka har man även startat en utbildningskanal för barn på flykt, SAT-7 Academy. Via satellit får barn möjlighet till basal grundskoleutbildning. En mycket viktig del i utbildningen är att lära dem kristna och internationellt godtagna värden. De utmanas också att tänka kritiskt för att inte lika lätt kunna dras in i radikala grupper. 
 
Programmen sänds via de tre mest spridda satellit plattformarna och finns även tillgängliga via internet. På detta sätt når man inte bara Mellanöstern och Nordafrika, MENA-området, ett område med uppskattningsvis en halv miljard människor, men även många som slagit sig ner i Europa eller andra delar av världen. Mer än hälften av befolkningen i MENA-området har tillgång till en satellit, också de i väldigt fattiga och avlägsna områden. Ju mer stängt ett land är, ju fler satelliter finns i landet! Eftersom det saknas teknologi att störa satellitsända program når programmen från SAT-7 rätt in i annars helt stängda länder. Ocensurerat kan evangeliet nå fram till människor i länder där kyrkan är förföljd och hårt kontrollerad. 
 
SAT-7 har bedrivit verksamhet i över 20 år. SAM har stöttat SAT-7 i många år och vi är oerhört tacksamma över att få vara en del i arbetet.
 

Kort fakta om SAT-7

  • Med hjälp av satellit-TV är det möjligt att nå väldigt många människor, varav en stor del inte är läskunniga. SAT-7 är verksamma i ett område som sträcker sig från Casablanca i väster till Kabul i öster. 
  • Än så länge finns ingen teknologi som enkelt blockerar en kanal utan att samtidigt störa många andra. Därför är SAT-7:s program praktiskt taget omöjliga att censurera, vilket gör att evangeliet når in också till stängda och hårt kontrollerade länder.
  • Genom sina program vill man stötta de lokala församlingarna, kämpa mot misstro och fördomar mot kristen tro och arbeta för att kristna, från olika kyrkor och samfund, skall komma närmare varandra. Man vill också på ett positivt sätt vara med och bidra till det goda i samhället och kulturen.
  • SAT-7 har en bred förankring bland de kyrkor som finns i SAT-7:s verksamhetsområde. I styrelsen finns representanter från områdets evangeliska, koptiska, ortodoxa och katolska samfund och även från husförsamlingsrörelsen. 
  • 80 % av programmen är lokalt producerade, resten väljs ut av lokalt förankrade medarbetare. Man är noga med att inte kränka andra religioner eller ta politiska ställningstagande. Hela tiden strävar man efter att förmedla det positiva budskapet om Guds kärlek och det hopp vi har i honom.

 

Här redigeras film som via Satellit-TV når ut till runt 500 miljoner i MENA-omrpdet

 

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR