2018-03-19

”Det var som att komma hem”RSS

Att prata med Amal en stund är som att få en boost av energi och glädje. Det hopp och den glädje som hon sprider omkring sig smittar av sig.
Jag träffar Amal i den drygt två år gamla Allianskyrkan i Norrköping. I församlingen har de flesta, liksom Amal, tvingats fly från sitt hemland och försöker nu finna sig tillrätta i ett helt nytt land. Samtidigt oroar sig flera av dem för om de ska få stanna i Sverige eller ej och de allra flesta oroar sig över vänner och släktingar som fortfarande befinner sig mitt i brinnande krig. Amal är inget undantag, efter drygt två år i Sverige väntar hon och hennes man fortfarande på att få uppehållstillstånd, de har inget eget boende, inget arbete, en son kvar i Syrien, kämpar för att lära sig ett nytt språk… Ändå sitter Amal framför mig och fullkomligt sprudlar av glädje.
 

Här har jag lärt känna Jesus

- Jag älskar Sverige! Jag tycker om systemet här, jag känner mig respekterad, folk jag möter lyssnar på mig, jag älskar till och med vädret. Amal skrattar åt min lite skeptiska min. Här har jag lärt känna Jesus. Jag brukade gå till kyrkan hemma i Syrien också, nån gång ibland, men även om jag kallades kristen, hade jag inte förstått vad det handlade om. Idag betyder Jesus allt för mig. Hela mitt liv är förvandlat.
Amal kom till Sverige för ett par år sedan, resan gick genom Libanon, båt över till Grekland och så ömsom till fots ömsom liftande genom Europa till Sverige. Hon är lite förtegen om detaljerna i resan, kanske vill hon inte berätta eller bara glömma. Idag bor hon i en lägenhet i Finspång tillsammans med ett par andra asylsökande kvinnor. Hennes man Michil och deras yngste son tog sig till Sverige några månader innan Amal och bor hos parets dotter i en liten lägenhet i Norrköping. Dotter och son har fått uppehållstillstånd men inte Amal och Michil, de väntar fortfarande. Det är dock inget som verkar bekymra Amal.
- Jag tror att Gud har satt mig här av en anledning. Jag litar helt på att Jesus har mig i sin famn. 

 

En plats där man känner sig hemma

Det var Amals man Michil som berättade om Allianskyrkan i Norrköping. Han hade själv fått bra kontakt med församlingen och tyckte att det var en bra plats för Amal att lära känna nya vänner.
- Det var som att komma hem, berättar Amal, jag älskade kyrkan direkt och jag går hit så ofta jag kan. För mig är församlingen den plats där jag hittat min uppgift. Livet har fått en helt ny vändning, inte ens kriget i Syrien bryr jag mig om längre.
Idag är Amal en av stöttepelarna i församlingen. Tillsammans med pastor George har hon startat en bibelstudiegrupp på flyktinganläggningen i Finspång, hon finns med på de flesta samlingar som församlingen ordnar och tar ofta med sig folk hon träffar till församlingen.
- De flesta jag träffar pratar arabiska, så det känns bra att kunna bjuda med mig dem till en plats där de förstår språket och känner sig hemma i kulturen, även om många av dem är muslimer så har vi mycket gemensamt. Jag får vara med och hjälpa dem förstå hur Sverige fungerar men kan också visa Jesu kärlek, för vad är livet utan Jesus?
 

Församlingar med hjärta för sitt folk

Vi har inom Svenska Alliansmissionen flera församlingar som främst vänder sig till människor med arabiska som modersmål, församlingar som brinner för att nå sitt folk med evangelium. Tillsammans med dig vill vi göra vad vi kan för stödja dess församlingar.

Ge din gåva här

 

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR