AktuelltRSS

2015-05-27
Klimatfrågan är vår tids största utmaning. De rika länderna står för de största utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser, men klimatförändringarna slår hårdast mot de som gjort minst för att orsaka dem - människor som lever i fattigdom i utvecklingsländer. Därför måste vi i de rika länderna ta vårt ansvar och minska våra egna utsläpp av växthusgaser, och samtidigt kompensera de fattigaste som drabbas av vår koldioxidkrävande livsstil. Det är dags att betala klimatnotan.
2015-05-20
För ett par veckor sedan gjorde Svenska Alliansmissionen och Bönetåget en gemensam böneresa till SAM:s pionjärplatser i Stockholm. Här kan du läsa lite mer om resan och få möjlighet att vara med i bönen du också.
2015-05-16
“Take me back. Take me back dear Lord, to the place where I first received You…” Den välkända texten av Andraé Crouch fick hela Skeppet i rätt stämning. Fredag kväll på SAM & SAU:s årskonferens var ägnad åt att minnas hur Gud använt Andraé Crouch och hans sånger, för att beröra miljontals människoliv.
2015-05-13
Med start torsdag 14 maj kl 11.00 arrangerar SAU och SAM årskonferens på Gullbrannagården. Under temat Samtal kommer vi under hela helgen att lyfta bönen, samtalet med vår Herre men också samtal oss emellan. Samtalet kommer att gå igen i gudstjänster, barnkonferens, bibelstudier, seminarier och vi hoppas i allt däremellan också.
2015-04-24
Är semesterplaneringen i full gång? Lockar sol och bad på Sveriges troligtvis längsta sandstrand? Vår församling i Båstad hyr under sommaren ut en lägenhet i sina lokaler till mycket förmånligt pris, samtidigt är du med och stöder deras viktiga arbete.
2015-04-20
Hedvig och Helge, som gjorde succé på förra årets barnkonferens, kommer till Årskonferensen även i år. På ett proffsigt och medryckande sätt tar de hand om både barn och vuxna.
2015-04-13
Som en oas mitt i ett i övrigt ganska trist område, strax utanför Witbank i Sydafrika, ligger Marthas förskola. För de flesta av barnen på skolan är detta den enda plats där de har möjlighet att leka, för många av dem är det här de får dagens viktigaste måltid och för några är detta den enda plats där de känner sig helt trygga.
2015-04-08
Trots att kristna i världen idag har olika syn på väldigt mycket gällande tron, är majoriteten troligen överens om att kyrkan borde vara en plats där alla är välkomna. Sara Lofthammar, Stina Persson och Anton Rudberg från Allianskyrkan i Jönköping är några av dem som tycker det. Trots det anser de inte att kyrkan idag är en plats där alla känner sig välkomna.
2015-04-05
"Kristus är uppstånden - Ja han är verkligen uppstånden"
Dagen till ära vill vi dela med oss av glädjande nyheter från Mocambique. Ytterligare en folkgrupp kan nu läsa de glada nyheterna om att Jesus besegrat döden för vår skull - på sitt eget språk. Här kan du läsa mer om invigningen av Nya Testamentet på Sena.
2015-04-02
Nu är det påsk och idag, Skärtorsdag, stänger vi vårt kansli 12.00.
Vi öppnar igen på tisdag 8.00.
2015-03-30
Vilket ansvar har vi som ledare för att barn och ungdomar som anförtros oss ska känna sig trygga? Hur trygga känner vi som ledare oss i den uppgift vi har?
I lördags var det dags för I trygga händer kurs - på två platser, Vetlanda och Bondstorp. Det var första gången SAM/SAU bedrev kurserna i egen regi.
2015-03-27
En systematisk förföljelse och etnisk rensning sker av den kristna minoriteten i Syrien och Irak. Många lever på flykt i en humanitär katastrof av obeskrivliga mått. Även andra religiösa grupper utsätts och drivs iväg från sina hem. Styrelserna för Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet uppmanar sina medlemskyrkor och medlemsorganisationer att under palmsöndagen, 29 mars, gemensamt be för situationen i Mellanöstern.
2015-03-23
Hur kan man tacka ja till Jesus om man inte vet vad det handlar om? Om man inte ens fått frågan? Och hur driver man en scoutverksamhet när man inte ens har en församling? Andreas Hallman är UV-scoutledare i Onsala, Kungsbacka kommun söder om Göteborg. Det är ett område som expanderar kraftigt men där många saknar en kristen gemenskap. Här berättar han om livet som UV-scoutledare, ett arbete som har sitt ursprung i den församlingsplantering* Svenska Alliansmissionen startade i Onsala i början av 90-talet.
2015-03-18
Vid 18 års ålder satte sig David Hobyani vid en skolbänk för första gången. Men han kunde då redan läsa, det hade han lärt sig i sömnen en natt. Längtan efter att få läsa Bibeln gjorde att han bad Gud om att lära honom läsa, en bön som blev bevarad.
Idag är David missionsföreståndare för Allianskyrkan i Zimbabwe.
2015-03-09
Att planera en årskonferens är inget man gör över en kafferast. Det är många bitar som ska falla på plats för att skapa ett program som passar alla åldrar. Arbetet är i full gång.
2015-03-06
Från solens uppgång till dess nedgång - samma gudstjänst firas runt hela jorden den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord - i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 1000 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska.
2015-02-26
För Birgitta Petersson i Förslöv har vägen till att arbeta med församlingsplantering inte precis varit spikrak, men som Birgitta säger på sin härliga skånska:
– Allting hänger ihopa. När man ser bakåt förstår man bättre hur Gud varit med hela vägen.
2015-02-17
Regnet verkar nu äntligen ha upphört och vattnet börjar sjunka undan från de värst drabbade områdena i Malawi. När vattnet runnit undan ser man nu konsekvenserna av översvämningen.
Var med och stöd de drabbade!
2015-02-11
Malawi i södra Afrika har drabbats av en av de svåraste översvämningarna i landets historia. Regnet, som till en början var efterlängtat efter en längre tids torka, övergick snabbt till en katastrof som lämnat hundratals döda, ännu fler hemlösa, förstörda fält och grödor, raserade vägar och broar.
2015-02-09
I samband med SAM:s Årskonferens 2014 välkomnades Allianskyrkan i Västerås till Svenska Alliansmissionen. Det är församling som växer snabbt och som redan har startat två utposter. Här berättar Sozan och Mourad Monier, pastorspar i församlingen, lite om sitt arbete
2015-02-02
”Vi kristna är menade att vara heliga problemmakare. Guds rike är ett upp och nedvänt rike, den första blir den sista och den sista blir den första.”
Se Shane Claibornes hälsning till kyrkan i Sverige, den är både utmanande och uppmuntrande.
2015-01-16
Nu börjar det bli hög tid att anmäla sig till SAU:s sommarkonfa. Tre veckor som kan komma att bli helt livsavgörande för konfirmanden.
2015-01-05
Kyrktorget sprudlar av liv. Kända ansikten möts med ett leende, en gest med ögonen, en handskakning. Det förutsägbara i gudstjänstens utformning eller samtalsämnena runt kaffeborden skapar en familjär gemenskapskänsla.
En utomstående däremot, upplever en oro och rädsla att beträda kyrktorget. Det oförutsägbara i händelseförloppen, osäkerhet i hur och vem man hälsar på, skapar en stress man helst undviker.
2014-12-29
Jag har precis kommit hem från förmiddagens gudstjänst här i Burseryd, än en gång fylld av intryck och tacksamhet. Idag möttes vi svenskar, syrier och albaner och firade gudstjänst tillsammans. En mäktig känsla att få stå vid altaret och be tillsammans, unga, gamla och människor från olika nationaliteter. Guds närvaro var påtaglig. Sedan ett par år tillbaka bor asylsökande från alla möjliga länder här i Burseryd, många av dem kommer regelbundet till våra gudstjänster. Det känns som om hela världen kommit hit, rakt in i vårt lilla samhälle.
2014-12-22
Något som river murar och skapar samhörighet är mat. Mat är något vi alla behöver, oavsett från vilket land vi kommer. Mat väcker känslor och ibland räcker det med att känna doften från välbekant maträtt för att minnas sin barndom, en speciell händelse eller en speciell plats.
2014-12-17
Blir vår tro trovärdig om vi nonchalerar medmänniskor i nöd? Den frågan blev startskottet för Elenor Johansson i Törestorp som tog initiativet till en första soppträff med den grupp EU-migranter (tiggare) som kommit till Gnosjö-trakten. Den där första träffen ledde till fler och snart växte en stödgrupp fram av personer från olika kyrkor i kommunen. Vi insåg snart att om vi vill verka för att lösa problem, räcker det inte långt att bara bjuda på mat och prata.
2014-12-12
Hur är det att flytta till Sverige? Att hitta nya vänner, lära sig ett nytt språk, en ny kultur... - och att mitt i detta hitta sig själv igen?
Julian Pascual beskriver resan in i det svenska samhället som att bestiga berg. En tuff resa som stundtals varit både frustrerande och förvirrande. Men samtidigt säger han att han växt som person och lärt sig att ta hjälp från andra.
2014-12-09
Lördagen 6 december hade SAM och SAU en temadag om integration i Allianskyrkan i Nässjö. Ett fyrtiotal deltagare från tjugo olika församlingar var samlade för att samtala om kulturmöten och ömsesidig integration.
2014-11-26
– Gud gav mig en idé, säger pastor Nady och det lyser ur ögonen på honom. En idé om att träffas och äta frukost tillsammans, kristna och muslimer. När man äter tillsammans med någon, lär man känna den personen och man måste vara ärlig. Det kom 500 personer till den första samlingen. Vi träffades här på Mugattam-centret och jag var förvånad över att det kom så många, fortsätter pastor Nady.
Sen dess har frukostarna tagit plats i kyrkor och moskéer varje månad.
2014-11-19
Jesus arbetade systematiskt med sina lärjungars attityder och rädsla mot främlingen genom att skapa möten, om det så var en kananeisk kvinna från södra Libanon, en utländsk officer eller en föraktad samarier. Han lovordade främlingarnas tro och underströk deras rätt till bordsgemenskap. Gästfrihet uppmanas av den enkla anledningen att man faktiskt kan få besök av änglar.
Läs Tommy Josefssons högaktuella krönika, Tommy Josefsson är lärare i Interkulturell Kommunikation på Högskolan i Jönköping.
2014-11-10
Hur sammanfattar man 29 års tjänst på några få rader? Igår, 9 november kom Britt och Sune Ceder hem till Sverige efter att ha arbetat 29 år på Papua nya Guinea. Nedan kan du läsa ett sammandrag från deras senaste nyhetsbrev, en både uppmuntrande och underhållande läsning.
Tack alla ni som varit med och stöttat längs vägen!
2014-11-04
”En dröm vore ju att det poppar upp en mängd olika ”tänd-ett-ljus-movements” runt om i Sverige. Små och stora. Av enskilda personer och grupper av människor.”
Mitt i en orolig och bokstavligt talat mörk tid uppmanar organisationen Mission International oss att tända ljus. Här kan alla vara med, enskilda, grupper och hela församlingar. Målet är att vi tillsammans når en miljon människor innan årsskiftet.
2014-10-10
Läs en hälsning från våra medarbetare Diane och Asante i Pemba, Mocambique. De berättar bland annat om hur man i flera byar använder bin för att hålla elefanter borta, bra för både miljön, elefanterna och folkets ekonomi. Sådant gillar vi.
2014-10-06
Läs en kort hälsning från vår medarbetare Lisbeth som arbetar med bibelöversättning på Papua nya Guinea.
2014-09-30
Fredag 17 oktober slår The ZONE upp portarna i Jönköping – boka din plats nu!
2014-09-11
Detta är en uppmaning till bön och fasta för Alliansmissionens missionsarbete i Sverige och världen den första måndagen varje månad. Vill du vara med?
2014-08-28
Idag skriver Sveriges interreligiösa råd ett uttalande om situationen i Irak. Undertecknarna är religiösa ledare som representerar åtta religioner i Sverige, inklusive presidiet för Sveriges kristna råd.
2014-08-19
I augusti varje år arrangerar SAM en missionsarbetarkurs för pionjärarbetare och hemmavarande utlandsarbetare. Programmet består av bibelstudier, föreläsningar, samtal, gemenskap, god mat och en hel del bön.
2014-08-01
För 150 år sedan var slaveriet lagligt och skedde helt öppet. Idag, trots förbud, finns uppskattningsvis cirka 30 miljoner slavar i en handel som är dold.
2014-07-25
– Våra medlemmar ger inte av ett överflöd, men av kärlek till Gud vilket har lett till att de blivit välsignade, säger Charles Josiya, pastor i Allianskyrkan i Masvingo i Zimbabwe. När vi ger tionde dras vi närmare Gud och Gud dras närmare oss.
2014-07-18
Vad skulle du säga om någon plötsligt utmanade dig att istället för att stoppa pengar i kollektboxen, istället skulle ge en timmes arbete? Vad skulle du kunna skänka då? Ganska utmanande eller hur? Det och mycket annat pratade Stuart och Sian Murray Williams om när de under ett par dagar besökte Jönköping.
2014-07-11
Världen är orättvis. Du vill förändra. Från ditt konto finns en stående överföring till mission och bistånd och ibland ger du extra när katastrofer inträffar. Det är kanonbra, men finns det fler vägar att gå?
2014-07-07
Engagemang kan se ut på så många olika sätt. Jag har nu bott i Swaziland och har engagerat mig i mycket arbete här.
2014-06-30
– Hon blev jätteglad och sa thank you!
Min åttaåriga dotter strålar efter att ha tömt sin egen väska på pengar och övertalat mig att ge bort bananerna och nötterna vi just köpt till den rumänska kvinnan som satt hopkrupen i kylan utanför Willys.
2014-06-25
Vi drar nu igång en katastrofinsamling till förmån för några byar i Centralasien som drabbats av svår översvämning. När vattnet nu sjunkit undan finns bara torr lera kvar. Vår medarbetare Ingvor har träffat några av de drabbade och berättar direkt från katastrofområdet.
2014-06-23
Vår missionsföreståndare Kjell Larsson kommer tillsammans med ett flertal av Sveriges kyrkoledare finnas med under Almedalsveckan. De kommer i år att fokusera på integration och migration i ett gemensamt seminarium. Pingstledaren Pelle Hörnmark och ärkebiskop Antje Jackelén är två av kyrkoledarna som frågar ut riksdagsledamöter, däribland miljöpartisten Maria Ferm och sverigedemokraten Margareta Larsson.
2014-06-19
Solen strålar och temperaturen ligger runt 20 grader - perfekt för en vandring genom ett landskap som är bedårande vackert så här på försommaren. Vi är ett 40-tal som samlats och lite spänt väntar på vad vi ska få se. Vem var Emelie Petersen, eller mormor på Herrestad som hon kom att kallas och hur ska den lilla Alliansförsamlingen i Kärda porträttera henne?
2014-06-09
Handtvätt, myggnät fulla av alger, ström från solpaneler, strandpromenader, tapiok och fisk…
Läs Lisbeth Fritzells hälsning från Duke of York där hon har en minst sagt annorlunda vardag, jämfört med vår här i Sverige.
2014-06-06
Böneresa för SAM:s pionjärarbete
Bön är avgörande i allt kristet arbete. Därför vill vi SAM utveckla arbetet med strategisk bön i pionjärarbetet i Sverige. Ett steg i att lyfta detta var den böneresa som genomfördes till några pionjärplatser lördagen den 24 maj.
2014-06-04
En epok är avslutad. Efter 95 års troget arbete har Korteboskolan haft sin sista avslutning. Under de 95 år som skolan funnits har långt mer än 1000 pastorer, teologer, missionärer och själavårdare fått en stadig grund att luta sig mot i ett yrke som ofta är ensamt och tufft men också för många det enda yrkesval man kunnat tänka sig. Utöver det är det ytterligare flera 1000 som gått kortare bibelkurser på skolan.
2014-05-31
Vädret är perfekt, maten är god, boendet är toppen, platsen är fantastisk och mötena är riktigt härliga! Superlativen är inte överdrivna, nu är det konferens på Gullbrannagården!
2011-11-10
I hemmiljö har alla rätt att visa film. Men för att visa film utanför ditt hem, exempelvis i tonårsgruppen eller vid någon annan samling i kyrkan, krävs upphovsmannens tillstånd.

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Ladda hem som pdf-fil →

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR