AktuelltRSS

2016-02-12
I september 2015 lovade världens ledare att utrota fattigdomen till år 2030, men redan idag går stora delar av biståndet till annat än fattigdomsbekämpning. Trots det vill flera EU-länder vidga begreppet, så att biståndet i större utsträckning tillåts finansiera militära utgifter och inhemskt flyktingmottagande.
2016-02-09
SAM vill mission. Vi vill att fler människor över hela vår värld ska lära känna och följa Jesus. Vi vill möta behov, både kroppsliga, själsliga och andliga, och arbeta för att Guds församling ska växa i storlek och mognad.
2016-02-03
Ibland räcker det med att byta miljö för att kreativiteten ska komma igång.
2016-01-29
De lämnade regimen i Egypten och kom till Sverige 2001 respektive 2003. Nu ägnar Morad och Sozan Monier sina liv åt att visa på Jesu kärlek till människor som är nya i Sverige. De möter många sargade personer, men ser hur Gud förvandlar och upprättar.
2016-01-25
Utmanande, uppoffrande och alldeles underbart. Att leda människor i Guds församling är ett speciellt uppdrag, oavsett vad det gäller. SAM och SAU vill stötta ledare som finns i våra församlingar och barn- och ungdomsgrupper, och bjuder därför in till ett antal olika ledardagar och utbildningar med lite olika inriktning.
2016-01-20
Efter sex veckor i Alexandria är jag och min man åter på hemmaplan. Jag har tappat räkningen på hur många gånger vi besökt skolan där, men det är säkert mellan 25 och 30 resor. Det är mötet med dessa människor, längst ner på samhällets rankinglista, som märkt oss.
2016-01-18
Förföljelsen av kristna har ökat över hela världen. Den mest förtryckande regimen i modern tid, Nordkorea, är för 14:e året i rad etta på årets World Watch List (WWL), som publicerades förra veckan. Eritrea och Pakistan stiger till historiskt höga placeringar på listan (plats 3 respektive plats 6), och Libyen kommer in på topp tio för första gången någonsin i WWL historia.
2016-01-15
I Sverige lever vi i en andlig vinter. Det påverkar även SAM:s församlingar. Hur kan SAM bli en rörelse där både antalet församlingar och antalet medlemmar växer? Kan den andliga vintern i vårt land bli en andlig vår?
2016-01-11
Jag gissar att du liksom jag har gjort många syntester under skolåren. Man täckte för ena ögat och sen gällde det att försöka läsa bokstäverna på syntavlan. Själv hade jag svårt att ens se den översta raden med två stora bokstäver och fick därför hjälp med glasögon. En del lärde sig hela nedersta raden utantill för att visa att man såg. På det sättet kunde de ha gått genom hela livet med ett synfel om de inte kommit till insikt. Kanske gör vi samma sak då det gäller mission?
2016-01-02
Jag träffar Ana Mohali strax efter en härlig och minst sagt livlig förmiddagsgudstjänst i Alliansförsamlingen i Pagani, Sydafrika. Ana är 63 år och en av de första medlemmarna när församlingen startade 1964.
2015-12-27
I slutet på mars var det dags. 14 förväntansfulla deltagare samlades för att vara med på SAM:s första missionsresa till Mocambique med Carina Hjelmstam Winberg som reseledare.
2015-12-22
”Agora – för ett folk på väg” är ett studiematerial som har vuxit fram utifrån en längtan att vilja inspirera, uppmuntra och utmana till mission i Sverige och över hela vår värld. Det är en unik satsning mellan samfunden Evangeliska Frikyrkan, Pingst och Svenska Alliansmissionen i samarbete med Bilda och Equmeniakyrkan.
2015-12-16
Emmy Rommedahl och Linda Thorén gick utbildningen Global på Mullsjö Folkhögskola och drömde om att förändra världen. Under praktiken i Swaziland insåg de att det skulle bli svårare än de trott. Men engagemanget som föddes i mötet med skolbarnen där har fått stora konsekvenser – för såväl barnen som de svenska tjejerna.
2015-12-14
Att vara pastor kan innebära helt skilda saker beroende på var i världen du befinner dig. Våren 2006 arrangerade SAM det första pastorsutbytet där pastorer från Sverige och Afrika fick möjlighet att praktisera i varandras församlingar under tre veckor för att lära av varandras kulturer. Kenneth Pettersson, då pastor i Månsarp, tog del i projektet och välkomnade pastor Eduard Matebula från Sydafrika. Eduard kom under våren och samma höst besökte Kenneth honom hemma i Malekutu som är en by i nordöstra Sydafrika.
2015-12-08
Just nu pågår ett av de viktigaste möten som mänskligheten sett i Paris. Det är dessutom den största sammankomsten i FNs historia. Aldrig förr har så många nationer och ledare samlats på en och samma plats för att enas om en väg framåt.
2015-11-25
Nu är drygt 26 500 namnunderskrifter överlämnade till Stefan Löfven! Tack alla som varit med och bidragit! Kampanjens mål är att världens ledare vid klimattoppmötet som börjar i Paris på måndag, ska enas om ett avtal som ger klimaträttvisa, hejdar klimatförändringarnas katastrofala konsekvenser och möjliggör en hållbar utveckling för alla. Bakom kampanjen står majoriteten av kyrkorna i Sverige.
2015-11-20
Ökat fokus på integrations- och religionsmötesfrågor och införande av nätbaserade moment i undervisningen, är två av nyheterna på vårens program för mission och interkulturella studier (PROMIS).
2015-11-11
Under Kyrkornas globala vecka uppmärksammar kyrkor och organisationer gemensamt rättvisefrågor i gudstjänster och aktiviteter. Veckan firas varje år i november, men temat och materialet kan användas året om. 2015 och 2016 har Kyrkornas globala vecka temat ”Jord att leva på – mänskliga rättigheter i klimatförändringarnas spår”.
2015-11-03
Var femte biståndskrona används idag för att hantera flyktingmottagandet i Sverige. När Migrationsverket nyligen höjde sin prognos för antalet asylsökande som beräknas komma till Sverige, kom man fram till att det skulle bli en kostnadsökning på 70 miljarder kronor. Regeringen utreder nu om man kan ta ytterligare medel från svenskt bistånd till flyktingmottagandet, så mycket som 60 procent. Detta oroar oss djupt.
2015-10-30
Vi behöver fundera på hur våra insamlade pengar kan förvaltas på bästa sätt. Det menar åtta initiativtagare till konferensen ”Mission på nya vägar”.
2015-10-28
Välkommen till Missionskyrkan Gnosjö den 6-8 november.
2015-10-23
Behovet av insatser för att hjälpa flyktingar och nyanlända i Sverige är enormt. Vi är alla överrumplade av flyktingvågens storhet och konsekvens. I många av SAM:s församlingar finns ett arbete till stöd för dessa utsatta människor. Andra församlingar ligger just nu i startgroparna för att börja ett engagemang. Vi som jobbar centralt vill gärna veta vad kan vi hjälpa till med från vårt håll?
2015-10-12
Vår insamling till förmån för människor på flykt är nu uppe i drygt
400 000. Det känns fantastiskt att så många är beredda att ge av det ni har för att hjälpa vår nästa, tack alla ni som är med och gör vad ni kan!
2015-10-06
Att vara pastor kan innebära helt skilda saker beroende på var i världen du befinner dig. Våren 2006 arrangerade SAM det första pastorsutbytet där pastorer från Sverige och Afrika fick möjlighet att praktisera i varandras församlingar under tre veckor för att lära av varandras kulturer. Kenneth Pettersson, då pastor i Månsarp, tog del i projektet och välkomnade pastor Eduard Matebula från Sydafrika. Eduard kom under våren och samma höst besökte Kenneth honom hemma i Malekutu som är en by i nordöstra Sydafrika.
2015-10-03
I torsdags ägde en av årets stora höjdpunkter för oss på SAM rum, träffen för pensionerade missionsarbetare. Det var ungefär hundra personer som kom och var och en av dem har ett spännande liv att dela med sig av.
2015-10-02
I världen finns det cirka 2,2 miljarder barn, i Sverige lever cirka två miljoner av dem. Första söndagen i oktober är det bönedag för var och en av alla dessa.
2015-09-24
I helgen hölls en konferens i Jönköping för arabisktalande kristna ledare, både pastorer och lekmän i Sverige. Initiativtagare och inbjudare till konferensen som var öppen för alla intresserade, var Allianskyrkan i Hjällbo, Göteborg och Evangelical Alliance of Arabic-speakers in Europe (EAASE).
2015-09-22
När klimatet förändras, blir klimatflyktingarna fler.
I Bangladesh väntas över 30 miljoner tvingas fly om inte uppvärmningen stoppas. Nu står hoppet till FN:s klimatmöte i Paris.
2015-09-14
Bön är ett av fundamenten i den kristna tron. I förlängningen är det omöjligt att leva som kristen utan att be, då en relation utan kommunikation förr eller senare är dömd att dö ut. Just därför är det oerhört smärtsamt att uppleva att bönen inte når fram.
2015-09-10
Det är många som hörsammat vårt upprop att göra vad vi kan för de som just nu flyr för sina liv från krig och misär. Tack alla för den kärlek ni visar genom ert engagemang! De gåvor vi får in kanaliserar vi vidare till OM och Open Doors, två organisationer som vi har nära band med, stort förtroende för och som funnits på plats i regionen runt Syrien, Irak och Libanon i många år.
2015-09-04
Just nu är vi många vars hjärta blöder. Vi är många som igår via media såg bilden på den lille killen Aylan Kurdi 3 år liggandes död på stranden vid turistparadiset i Turkiet. En kille som kunde varit din son, din bror eller ditt barnbarn. En kille av 60 miljoner människor på flykt undan krig och död. Vi påminns om bilderna från Vietnam och de brinnande flyende barnen eller de utmärglade kropparna bakom galler under 90-talets balkankrig. Det kryper innanför skinnet på oss när vi nu ser bilderna igen och känner igen skeendet.
2015-08-28
Det är inte bara nystartade eller - knappt startade - församlingar som behöver tillskott och hjälp i form av människor som du och jag. I Åkered, Västra Frölunda finns en liten SAM församling som vädjar om hjälp. - Kanske är det något för dig?
2015-08-14
I Sverige finns det många arabisktalande kristna, nya församlingar planteras och antalet växer. Ett evangeliskt nätverk har under veckan samlats på Nyhem.
2015-08-03
– Tystnaden är retreatens gåva, Gud måste få prata. C.S. Lewis sa att Gud besöker oss ofta, men vi är sällan hemma. Att lyssna i tystnad handlar om att komma hem till sig själv och upptäcka att Gud finns hos mig. Läs om Rosie Gard, retreatledare på Wettershus
2015-07-27
Under hösten 2013 togs sex miljoner steg i bön för Bankeryd.
– Visst blir man imponerad av antalet steg, säger pastor Tomas Lundqvist. Men den största bedriften begicks nog av en kvinna som var halvsidesförlamad efter en stroke. Hon bad och gick 200 steg med sin gåstol.
2015-07-20
Den typiske Sickla-bon är en småbarnsförälder mitt i karriären. Man har flyttat till Sickla för att ha närhet till både storstan och naturen. God inkomst, bra jobb, ingen kontakt med kyrkan men med ett visst intresse för andlighet. Här finns SAM:s pionjärarbetare.
2015-07-13
Värne Alliansförsamling har stora visioner. Med sina drygt 90 medlemmar satsar man på en utbyggnad för drygt fyra miljoner. Pastor Jonas Lund berättar att det var i ett litet rum i källaren som allting började.
2015-07-06
Att be för missionsarbetet i Sverige och världen den första måndagen varje månad har djupa rötter i Alliansmissionens historia. Det började redan 1838 och pågick utan avbrott i 22 år. Sedan september 2014 har vi på SAM återupptagit detta och vi uppmanar dig att vara med.
2015-07-02
På Långserums fritidsgård är det svårt att föreställa sig att det för några dagar sedan var tjockt med militärtält och UV-scouter. Men helt övergiven har gården inte blivit, här och var sitter små cirklar barn i olika åldrar. Någonstans sitter också deras föräldrar. Här samlas denna vecka ensamstående föräldrar med sina barn för årets familjeläger.
2015-06-25
I Långserum samlas denna vecka runt 350 UV-scouter och ledare under temat Avtryck. Det är kårerna från Bankeryd, Barnarp, Bottnaryd-Ryd, Jönköping och Råslätt som strålat samman intill sjön.
2015-06-15
Bildkavalkad från söndagens vandring i mormors fotspår
2015-06-11
Läs en kort artikel från nästa nummer av Aktuellt som ligger i brevlådan under nästa vecka. Tidningen handlar denna gången om bön.
2015-06-05
Roligt och meningsfullt…
Så kanske man kan sammanfatta fyra år av studier i teologi och ledarskap. Igår var det dags för ALT-utbildningens första studenter att ta examen. En riktig högtidsstund som andades både skratt och allvar.
2015-05-27
Klimatfrågan är vår tids största utmaning. De rika länderna står för de största utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser, men klimatförändringarna slår hårdast mot de som gjort minst för att orsaka dem - människor som lever i fattigdom i utvecklingsländer. Därför måste vi i de rika länderna ta vårt ansvar och minska våra egna utsläpp av växthusgaser, och samtidigt kompensera de fattigaste som drabbas av vår koldioxidkrävande livsstil. Det är dags att betala klimatnotan.
2015-05-20
För ett par veckor sedan gjorde Svenska Alliansmissionen och Bönetåget en gemensam böneresa till SAM:s pionjärplatser i Stockholm. Här kan du läsa lite mer om resan och få möjlighet att vara med i bönen du också.
2015-04-24
Är semesterplaneringen i full gång? Lockar sol och bad på Sveriges troligtvis längsta sandstrand? Vår församling i Båstad hyr under sommaren ut en lägenhet i sina lokaler till mycket förmånligt pris, samtidigt är du med och stöder deras viktiga arbete.
2015-04-20
Hedvig och Helge, som gjorde succé på förra årets barnkonferens, kommer till Årskonferensen även i år. På ett proffsigt och medryckande sätt tar de hand om både barn och vuxna.
2015-04-13
Som en oas mitt i ett i övrigt ganska trist område, strax utanför Witbank i Sydafrika, ligger Marthas förskola. För de flesta av barnen på skolan är detta den enda plats där de har möjlighet att leka, för många av dem är det här de får dagens viktigaste måltid och för några är detta den enda plats där de känner sig helt trygga.
2015-04-08
Trots att kristna i världen idag har olika syn på väldigt mycket gällande tron, är majoriteten troligen överens om att kyrkan borde vara en plats där alla är välkomna. Sara Lofthammar, Stina Persson och Anton Rudberg från Allianskyrkan i Jönköping är några av dem som tycker det. Trots det anser de inte att kyrkan idag är en plats där alla känner sig välkomna.
2015-04-05
"Kristus är uppstånden - Ja han är verkligen uppstånden"
Dagen till ära vill vi dela med oss av glädjande nyheter från Mocambique. Ytterligare en folkgrupp kan nu läsa de glada nyheterna om att Jesus besegrat döden för vår skull - på sitt eget språk. Här kan du läsa mer om invigningen av Nya Testamentet på Sena.
2015-04-02
Nu är det påsk och idag, Skärtorsdag, stänger vi vårt kansli 12.00.
Vi öppnar igen på tisdag 8.00.
2015-03-30
Vilket ansvar har vi som ledare för att barn och ungdomar som anförtros oss ska känna sig trygga? Hur trygga känner vi som ledare oss i den uppgift vi har?
I lördags var det dags för I trygga händer kurs - på två platser, Vetlanda och Bondstorp. Det var första gången SAM/SAU bedrev kurserna i egen regi.
2015-03-27
En systematisk förföljelse och etnisk rensning sker av den kristna minoriteten i Syrien och Irak. Många lever på flykt i en humanitär katastrof av obeskrivliga mått. Även andra religiösa grupper utsätts och drivs iväg från sina hem. Styrelserna för Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet uppmanar sina medlemskyrkor och medlemsorganisationer att under palmsöndagen, 29 mars, gemensamt be för situationen i Mellanöstern.
2015-03-23
Hur kan man tacka ja till Jesus om man inte vet vad det handlar om? Om man inte ens fått frågan? Och hur driver man en scoutverksamhet när man inte ens har en församling? Andreas Hallman är UV-scoutledare i Onsala, Kungsbacka kommun söder om Göteborg. Det är ett område som expanderar kraftigt men där många saknar en kristen gemenskap. Här berättar han om livet som UV-scoutledare, ett arbete som har sitt ursprung i den församlingsplantering* Svenska Alliansmissionen startade i Onsala i början av 90-talet.
2015-03-18
Vid 18 års ålder satte sig David Hobyani vid en skolbänk för första gången. Men han kunde då redan läsa, det hade han lärt sig i sömnen en natt. Längtan efter att få läsa Bibeln gjorde att han bad Gud om att lära honom läsa, en bön som blev bevarad.
Idag är David missionsföreståndare för Allianskyrkan i Zimbabwe.
2015-03-06
Från solens uppgång till dess nedgång - samma gudstjänst firas runt hela jorden den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord - i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 1000 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska.
2015-02-26
För Birgitta Petersson i Förslöv har vägen till att arbeta med församlingsplantering inte precis varit spikrak, men som Birgitta säger på sin härliga skånska:
– Allting hänger ihopa. När man ser bakåt förstår man bättre hur Gud varit med hela vägen.
2015-02-17
Regnet verkar nu äntligen ha upphört och vattnet börjar sjunka undan från de värst drabbade områdena i Malawi. När vattnet runnit undan ser man nu konsekvenserna av översvämningen.
Var med och stöd de drabbade!
2011-11-10
I hemmiljö har alla rätt att visa film. Men för att visa film utanför ditt hem, exempelvis i tonårsgruppen eller vid någon annan samling i kyrkan, krävs upphovsmannens tillstånd.

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Ladda hem som pdf-fil →

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR