AktuelltRSS

2018-02-15
En vädjan om fred för Colombias folk.
2018-02-10
Redan 2009 presenterade UNDP en utredning som visade att den låga utbildningsnivå i området var det som höll utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern (MENA-regionen) tillbaka. Sedan dess har instabilitet och våld ytterligare skadat regionen. Konflikter och krig i framförallt Irak, Syrien, Jemen och Libyen har drivit miljoner människor på flykt och helt slagit sönder utbildningssystemet på många håll.
2018-01-26
Om vi inte investerar i utbildning som inte enbart lär ut kunskap men också värderingar och tolerans, kommer andra att lära dem värderingar som skapar konflikt. Resultatet av det har vi sett; radikalism, extremism och uppror. Vi behöver agera nu, om vi ska kunna förhindra att en hel generation blir förlorad.
Rita Elmounayer, kommunikationschef, SAT-7
2018-01-24
”Ha roligt i sanden – och hjälp människor på samma gång” är mottot för BeachAid. Under förra året arrangerade man ett 50-tal BeachAid-tävlingar där alla startavgifter oavkortat gick till välgörenhet. SAM var en av de organisationer som fick del av kakan.
2018-01-19
Hur hjälper vi bäst utsatta kristna i Mellanöstern och Nordafrika? Hur kan vi hjälpa deras kyrkor att växa? Frågan diskuterades livligt när ett antal arabiska och internationella kyrkliga ledare träffades för drygt 20 år sedan. Det man kom fram till var – genom satellit-TV.
2018-01-18
Idag startar ”Böneveckan för kristen enhet”. I år inspireras veckan av kristna i Karibien. En på många sätt unik vecka där världens kristenhet samlas till gemensam bön. Detta sker samtidigt över hela världen då kristna i 75 länder går samman.
2018-01-12
Nyfiken och med ett stort leende kom Samah springande för att hälsa. Hennes leende gick rakt in i hjärtat. Till skillnad från många av de andra barnen på skolan var Samah glad, social och självsäker. Andra barn drog sig undan, satt för sig själva, apatiska, oförmögna att hantera de traumatiska upplevelser de mött, eller kanske fortfarande står inför.
Katerina Parpa, kommunikatör på SAT-7 berättar om ett besök på en av SAT-7:s skolor i Libanon
2017-12-13
Denna vecka är det ett år sedan landets kyrkor lanserade ”Juluppropet – för en human migrationspolitik”. Årsdagen uppmärksammas genom en unik sampublicering i sju kristna tidningar med en text från landets kyrkoledare med tre uppmaningar till regeringen.
– Ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro
– Ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv
– Undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening
2017-12-01
Internationella aidsdagen - 1 december - en internationell minnesdag för alla som har dött i aids men också en dag för att uppmärksamma och visa stöd för alla de miljoner människor som lever med hiv idag.
2017-11-24
#metoo-rörelsen går vidare och allt fler vittnar om övergrepp och trakasserier de varit med om. Som ett led i debatten publicerar vi här en artikel som fanns med i vårt senaste nummer av Aktuellt från Alliansmissionen.
2017-10-10
Under våren har vi, tillsammans med Equmeniakyrkan och Diakonia samlat underskrifter för att sätta tryck på politikerna när det gäller lagarna kring Sveriges vapenexport. Under måndagen, 9 oktober, lämnades 6 608 namn till regeringen med uppmaningen att sätta mänskliga rättigheter framför vapenexport!
2017-09-29
Ämnet för dagen är ”Vad är tanken med församlingen?”. Jonas Melin, som är en av lärarna den här veckan, lägger fram några frågor som han ber de 20 eleverna att samtala kring. Sorlet i salen infinner sig direkt.
Den populära bibelkursen BibelVinter återkommer 2018. Här träffar några av dem som gick kursen i våras.
2017-09-06
Under flera år har Alliansmissionens styrelse diskuterat hur man på bästa sätt ekonomiskt och byggtekniskt förvaltar de fastigheter som ägs av SAM. Sälja, låta vara som de är eller utveckla? Under våren beslutade SAM-styrelsen att ta fram ett förslag på utveckling av Hackspetten 7 och Kortebo gård för att lyssna med kommunen om möjligheten att på ett bra sätt utveckla och förvalta de fastigheterna.
2017-08-30
Livet i församlingsplanteringen är spännande, lärorikt, frustrerande och härligt! Läs en hälsning från Hanna & Jacob Josefsson. De arbetar med församlingsplantering i Malmö.
2017-08-17
Så ligger ytterligare en välfylld lägersommar bakom oss. Under sommaren har drygt 4 600 barn, tonåringar och ledare samlats till UV-scoutläger, tonårsläger, familjeläger och konfirmationsläger, dessutom samlade årets Gullbrannafestival runt 3000 besökare. Emanuel Bratt från Nässjö är en av sommarens många, många uppskattade ledare, han berättar här om årets konfirmationsläger.
2017-08-07
"Jag tror att om jag sätter Gud först och ger honom mer tid så ger han mig också mer tid för annat." Kanske har vi stressade svenskar något att lära av Bertha från Malawi, en fembarnsmamma, företagare och student vid Bibelskolan i Malawi.
2017-08-01
Åren går men Alpha består. Och inte nog med att den populära kursen i kristen tro finns kvar - den utvecklas dessutom. Nu finns två nya filmserier att använda; helt gratis. Kanske något för er som planerar en alpha-kurs i höst.
2017-07-25
Det dansas och sjungs och alla gläds vi tillsammans med de 15 elever som just fått sina intyg efter avslutade bibelskolstudier i Blantyre i södra Malawi. Under tre års tid har de under några veckor per år genomgått studier vid Solid Foundation Bible Colleges* filial i Malawi. Tillsammans med Kjell Larsson fick jag äran att delta när den första kullen avslutade sina studier.
2017-07-10
"Vi står inför enorma utmaningar, men vi som kyrka har ett alldeles speciellt uppdrag att vara en profetisk röst i den tid vi lever i. De gamla profeterna var inga siare. De såg verkligheten och sa att fortsätter vi så här så går det illa. De uppmanade människor att göra skillnad." Läs en klarsynt och tankeväckande intervju med Bo Forsberg, Diakonias snart avgående generalsekreterare.
2017-07-01
"Det kan ta lång tid innan man får det som Gud har lovat."
Läs vår pionjärkonsulent Jonas Melins reflektion över varför det är viktigt att ge arbetet med församlingsplanteringar tid.
2017-06-21
Den otrygga situationen för unga flyktingar i Sverige fortsätter. Trots det alltmer osäkra läget i Afghanistan, fortsätter Sverige att fatta beslut om att utvisa asylsökande till landet. Detta är helt oacceptabelt!
2017-06-16
I veckan släppte Open Doors Sverige en rapport om religiöst motiverad förföljelse mot kristna flyktingar i Sverige. Rapporten bygger på en enkätundersökning som har genomförts under våren.
2017-06-08
Avgångsklass -67 firar att det är 50 år sedan examinationen från Korteboskolan. Varje år har klassen en återträff, och i juni träffades man alltså för 50:de gången. Än mer imponerande är att nästan alla i klassen under åren har jobbat inom SAM i olika arbetsuppgifter.
2017-06-02
SAM/SAU:s årskonferens 2017 är över och vi sammanfattar dagarna med ett stort tack! Till alla er som var med och förgyllde dagarna, till Gullbrannagården och dess personal, till alla medverkande och ett stort tack till vår Herre!
2017-05-11
SAU/SAM:s gemensamma årskonferens närmar sig nu med stormsteg. Vi träffas som brukligt på Gullbrannagården under Kristi Himmelsfärdshelgen och hoppas på några riktigt innehållsrika och uppbyggande dagar då vi tillsammans får möta varandra och vår Herre.
2017-04-20
Om du bara ska gå på en konsert i år, missa då inte Gnosjö Gospel, lördag 22 april, 19.00 i Töllorpshallen Gnosjö. Tillsammans med fyra av gospeln riktigt stora kommer de att ge dig gospel som träffar hjärtat.
Biljetter köper (eller reserverar) du på Svenska Kyrkans kansli i Gnosjö, 0370-997 80.
2017-04-18
Var med på världens största Fairtrade-fika, World Fairtrade Challenge, den 11-13 maj 2017.
Succén med Fairtrade Challenge fortsätter, nu för nionde året i rad, men nu som en global kampanj där hela världen är med!
2017-04-10
Snart sätts spaden i jorden och i slutet av nästa år räknar man med att den nya Opalkyrkan ska stå färdig. Mitt i en ganska orolig stadsdel av Västra Frölunda finns Opalkyrkan, en kyrka som byggdes strax bredvid Opaltorget 1966. Genom åren har kyrkan haft en positiv inverkan på området bl a genom ett omfattande socialt engagemang, de är uppskattad av både invånare och kommun. Nu ska miljön runt torget göras om och kommunen behövde då få tillgång till tomten där kyrkan ligger.
2017-04-08
Återigen tvingas vi att bevittna ännu ett meningslöst och fegt terrordåd. En attack mot den del av världen som vill leva med ett öppet och demokratiskt samhälle.
Denna gång i vår eget land, i vår huvudstad Stockholm. I skrivande stund flera döda och många skadade, alla oskyldiga.
Läs Kjell Larssons hälsning från sin tjänsteresa i Mocambique.
2017-04-04
I helgen som gick arrangerade Allianskyrkan i Ölmstad en helg fylld med skapande av olika slag; låtskrivarverkstad, konsert, föreläsning, akvarellkurs och massor av utställare.
2017-03-30
När Gerd Pettersson i adventstid 2016 meddelade att hon efter 10 år som missionssekreterare för internationella avdelningen på SAM
avslutar sin tjänst vid månadsskiftet maj/juni 2017, inleddes arbetet med nyrekrytering. Vi är glada över att nu kunna presentera Gerds efterträdare.
2017-03-23
En tilldragande, missionell och evangelisk församling - hur når vi dit? Läs om församlingen i Månsarp som under ett par år arbetat mycket med dessa frågor.
2017-03-20
Georg Andrén, 57, föreslås bli biståndsorganisationen Diakonias nya generalsekreterare. I dag är han Sveriges ambassadör i Guatemala, och har lång erfarenhet av utvecklingssamarbete. Han förväntas tillträda under hösten 2017.
2017-03-17
Smålandsbördiga Jakob och Hanna Josefsson bor i Malmö med den tydliga målsättningen att visa människor vägen till Jesus. Formerna för detta är måhända nya i SAM:s sammanhang, men knappast ur ett historiskt perspektiv. Det var så här den första kristna församlingen börjande.
2017-03-07
Söndagförmiddagsgudstjänsten är slut och hela församlingen drar iväg till parken strax bredvid kyrkan. I parken har missionsrådet i Storegårdskyrkan, Eksjö hängt upp en stor banderoll ”Spring och Ge för Livet”, det är dags för församlingens missionslopp.
2015-04-24
Är semesterplaneringen i full gång? Lockar sol och bad på Sveriges troligtvis längsta sandstrand? Vår församling i Båstad hyr under sommaren ut en lägenhet i sina lokaler till mycket förmånligt pris, samtidigt är du med och stöder deras viktiga arbete.
2011-11-10
I hemmiljö har alla rätt att visa film. Men för att visa film utanför ditt hem, exempelvis i tonårsgruppen eller vid någon annan samling i kyrkan, krävs upphovsmannens tillstånd.

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR