AktuelltRSS

2014-04-24
Jafta Slinda är 23 år och en av eleverna vid Phumelela Bibelcollege i Sydafrika. För honom är bibelskolan en plats att växa.
Månadsgåvan april går till bibelskolor i södra Afrika. Mer än kanske någonsin tidigare behövs pastorer och andliga ledare som kan leda och utveckla Guds församling i Afrika. Tillsammans med dig vill Svenska Alliansmissionen ge fler unga engagerade afrikaner möjlighet till teologisk utbildning.
2014-04-22
Månadsgåvan april går till bibelskolor i södra Afrika. Mer än kanske någonsin tidigare behövs pastorer och andliga ledare som kan leda och utveckla Guds församling i Afrika. Tillsammans med dig vill Svenska Alliansmissionen ge fler unga engagerade afrikaner möjlighet till teologisk utbildning.
Läs en kort intervju med Khomotso Eunice, 23 år, en av närmare 80 elever vid Phumelela Bibelcollege i Sydafrika en av de bibelskolor i Afrika som får stöd från Svenska Alliansmissionen.
2014-04-17
Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad.
Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade.
Jes 53:4-5
2014-04-11
Norra Mocambique har drabbats av de värsta översvämningarna på mer än 20 år. Kollapsade hus, jorderosion, bortspolade vägar och broar, kapade dricksvattenledningar… Situationen blir allt värre. Flera människor har dött och många hundra har fått se sina hem raseras och spolas bort. Värst är situationen i Pemba där våra missionärer Diane och Asante vädjar om hjälp. Tillsammans med dig vill vi hjälpa de drabbade! Sätt in din gåva på PG 142 86-9, märk betalning "Översvämning Mocambique"
2014-04-07
”Jag kommer aldrig glömma när floden bröt sönder marken vid vårt hus. Jag var och hälsade på en sjuk vän och min fru ringde och grät i telefonen ”vattnet tar allt”. Det som på sin höjd var en liten rännil i gräset 2007 när jag byggde huset, är nu en tre meter djup avgrund en halvmeter från mitt hus. Huset lutar betänkligt med stora sprickor i väggarna.
2014-04-04
Kollapsade hus, jorderosion, bortspolade vägar och broar, kapade dricksvattenledningar… Situationen blir allt värre i spåren av cyklonen Hellen som dragit in de värsta regnen på mer än 20 år över nordöstra Mocambique. Flera människor har dött och många hundra har fått se sina hem raseras och spolas bort. Värst är situationen i Pemba där våra missionärer Diane och Asante nu vädjar om hjälp.
2014-04-01
Den frågan funderade ett drygt 40-tal personer över under måndagskvällen. SAM:s Internationella avdelning hade bjudit in missionsråd och Ge för livet grupper till en kväll kring mission och insamling i Aneby Allianskyrka.
2014-03-24
Att lära sig något utantill? Varför det, kan man undra, i denna mobil-apparnas tidsålder där svaren på de mest otänkbara frågor bara är ett knapptryck bort och där ”googla” har blivit ett vedertaget verb i vårt språk. Olika kulturer uppmuntrar till olika former av inlärning i olika tider. Att memorering inte är en av vår tids starkaste gren känner nog vi alla igen oss i. För i ärlighetens namn; när försökte du lära dig något utantill senast?
2014-03-17
Bibelöversättning handlar om mycket mer än att bara översätta från ett språk till ett annat. Du måste också förstå det du ska översätta, annars kan det bli helt tokigt. Om detta berättar Lisbeth Fritzell som arbetar med bibelöversättning på Papua nya Guinea. Till sin hjälp har hon flera lokala språkmedarbetare, människor som är experter på sitt eget språk och en förutsättning att översättningen blir läsbar och förstås av dem som ska använda den.
2014-03-11
– Man känner sig lite som en urlakad sill efteråt, men det är så otroligt roligt så det gör inget.
När Samuel Drewitz, pastor i Slättenkyrkan i Norrahammar pratar om Bibeläventyret, går tiden snabbt. Vi hinner knappt sätta oss förrän Samuel börjar berätta om vad Bibeläventyret betytt för honom personligen och vilket fantastiskt verktyg det är i kontakten mellan skola och församling.
2014-03-04
Söndagen den 2 mars var det stor fest när Kärrtorpskyrkans bildande firades med tårtkalas och högtidsgudstjänst i Lejdaren i Kärrtorps centrum.
2014-02-27
På lördag 1 mars ombildas den lilla föreningen “Föreningen för församlingsplantering i Kärrtorp” till församling. Detta firas med en församlingsbildningshögtid på söndag, 15.00 på Lejdaren i Kärrtorp. Vi vill redan nu säga ett stort grattis till våra vänner i Kärrtorp!
2014-02-19
Guds träffsäkra fråga berörde Kain en gång för länge sedan. Guds fråga berör oss än idag. Var är mina medsyskon? Kain svarade ”Skall jag ta hand om min bror?”. Hur skulle du och jag svara? Hur intresserade är vi egentligen av dem vi har runtomkring oss?
2014-02-14
Ett varmt och hjärtligt tack till dig som sparar i Swedbank Robur Humanfond! Ditt sparande bidrar till vårt viktiga arbete.
2014-02-11
"Temperaturskillnad på 50 grader, nya dofter och annat språk. Folk pekar och stannar bilar för att titta på oss, aldrig för har vi varit så exotiska!"
2014-02-05
I ett halvårs tid skalade han morötter och potatis. Kanske inte den roligaste volontärtjänst man kan tänka sig. Men tiden i Sydafrika förändrade Alexanders sätt att se på sitt liv och sitt ansvar som kristen. Det handlar om att visa Jesu kärlek till människor genom konkreta handlingar.
2014-01-13
I helgen kunde du som har tillgång till kanal 10 se Kjell Larsson och Lars Magnusson samtala om väckelsen i Småland och hur den påverkade en hel bygd och påverkar än idag. Här har du som missade programmet möjlighet att ta del av det.
2014-01-08
I 20-årsåldern mådde Mimmi så dåligt att hon aldrig mer vill engagera sig i en kyrka. I något år hade hon arbetat i en församling men kraschade totalt eftersom hon inte mådde bra och inte fick den hjälp och stöd hon behövde.
2014-01-02
Varmt välkomna till 2014 års trettondagsmöten.
2013-12-20
Gud själv har landat hos oss människor som människa och delat våra villkor. Hur stort är inte det?
2013-12-18
Bödagårdens Camping satsar inför framtiden och köper Ölandsgården. Sex nya stugor och 49 campingplatser ingår i köpet och blir nu del i den fyrstjärniga familjecampingen på norra Öland.
2013-12-11
– Vill du ha lite kaffe och en bulle? Frågan ställs av Matilda Jonsson från Opalkyrkan, Tynnered. Församlingens kaffebord är strategiskt placerat mitt emellan Opaltorget, spårvagnsstationen och kyrkan, här finns en ständig ström av människor.
2013-12-05
Lille Sorbon hittades en vinternatt utanför en internatskola. Kall och blöt togs han in, han fick en filt, varm soppa och sattes framför elementet för att bli varm. Pappa hade dött i turberkolos, och några månader senare dog även hans mamma. Föräldralös lämnades han att ta hand om sig själv.
2013-11-30
Någon har som uppgift att skrämma bort tupparna som gal, en annan ser till att elgeneratorn fungerar, en tredje lagar mat och en fjärde sitter bredvid för att kontrollera att inget blir fel. Läs en hälsning från Lisbeth, en av våra utlandsarbetare på Papua nya Guinea, hon berättar om hur det går till att spela in delar av bibeln i en by på Duke of York öarna, den plats där hon sedan flera år arbetar med bibelöversättning.
2013-11-27
En bön om att få bli använd av Gud kan få oanade konsekvenser. Det har man erfarit i Burseryd/Broaryd, två små församlingar som nu lever mitt i ett missionsarbete. Kyrkorna har blivit lite av navet i tillvaron för människor, framförallt familjer, som flytt från en fruktansvärd situation och som nu försöker hitta en trygg plats i det svenska samhället i väntan på besked om de får stanna eller inte. Mikael Spjuth, pastor i Broaryds och Burseryds Alliansförsamlingar berättar här om det arbete han står mitt i.
2013-11-15
För en vecka sedan drog en av historiens värsta tyfoner in över Filippinerna. Flera tusen människor dog och man räknar med att ca 5 miljoner människor är drabbade, de har förlorat sina hem, ägodelar, familjemedlemmar, vänner, släkt, djur och försörjning.
2013-11-08
Så har vi än en gång ett 150-års jubileum i vår krets; Svarttorps Missionsförsamling fyller 150 år i dagarna, vilket firas med stor baluns på lördag 9/11. Stort grattis säger vi till Svarttorps Missionsförsamling, en ovanligt pigg 150-åring.
2013-11-01
Med hjälp av radioprogram på tjuvasjiska och matutdelning till uteliggare är församlingarna i Tjuvasjien verkligen Jesu röst och Jesu händer.
2013-10-31
Idag svarar vår missionsföreståndare Kjell Larsson på Peter Svärdsmyrs insändare om kyrkoavgiften som publicerades i tidningen Dagen 23 oktober.
2013-10-29
– Tanken har kommit och gått under många år. Vi är många som under lång tid brunnit för att göra något i markplanet på Juneporten i centrala Jönköping och finnas närvarande där som en kristen röst/aktör. Nu har en fantastisk möjlighet öppnats!
2013-10-17
Vår utmaning i Sickla är att vara en kristen närvaro som är relevant för området och som ber för och välsignar den kyrklighet som redan finns. Vi fortsätter att lyssna oss framåt; på Gud, närområdets behov och varandra för att hitta bra vägar framåt. Hur är det där du bor och bygger? Hur är er väg framåt för att vara en relevant kyrka i ditt närområde?
2013-10-07
Framför mig står en riktigt god kaffelatte och runt om hörs ett avslappnat samtal. Samtalsämnena växlar, från Zlatans omöjliga mål till frågor om ekonomi och jobb. Jan-Erik fixar kaffe på löpande band men hinner ändå hälsa med namn på alla som kommer in. Någon tittar in för att säga hej, men de flesta stannar en stund, köper en kopp kaffe och slår sig ner för en stunds gemenskap. Alla hälsar på alla, jag som inte känner någon känner mig ändå hemma, på café Elvakaffe finns en riktigt go atmosfär.
2013-09-27
I Nye-Farstorps missionsförsamling är aktiviteten febril denna vecka. Det är i dagarna 150 år sedan församlingen bildades och det firas med pompa och ståt.
2013-09-19
Tchad är ett land med många språk. Man räknar med att det finns cirka 120 språk. Läs- och skrivkunnigheten är låg. 71% av barnen får aldrig sätta sin fot i en skola. Och av de vuxna är bara ca 41% av männen och 13% av kvinnorna läs- och skrivkunniga.
2013-09-11
Dzura och hennes fem barn turas om att lyssna på kvällarna. Guecs tioåriga flicka lyssnar varje kväll samtidigt som hon följer med i den tryckta texten. Wesi kände en man som låg för döden. Han lyssnade ända till slutet, och sedan fortsatte släktingarna att lyssna. Varje hushåll bland deduafolket på landsbygden har nu fått en ljudbibel.
2013-09-05
Om bara ett par veckor bär det iväg, Emma, Martin och lilla Hanna förbereder just nu det sista inför resan till Tchad, ett land de ska arbeta i de närmaste åren, hur länge det blir vet de inte riktigt än.
2013-08-26
Korteboskolan går nu in i sitt slutskede, idag börjar vår sista teologigrupp sitt fjärde och sista år. Det är en taggad grupp studenter och blivande pastorer som ser fram emot ett riktigt spännande läsår.
2013-08-20
Våldsamma demonstrationer, dödsskjutningar, kyrkor som bränns ner, utegångsförbud, barrikader… Oron i Egypten växer, inte minst bland de kristna, det berättar Lena Backstig, som står i nästan daglig kontakt med våra medarbetare på skolan Fairhaven i Alexandria.
2013-08-15
Vi är här på grund av vår kärlek till barn och Guds plan för oss, förklarar Vivian, en av tre sydafrikanska förskolelärare som under två intensiva vårveckor följt arbetet på förskolan Framtiden i Skillingaryd. Tillsammans med förskolelärarna på Framtiden har de delat en tid full av nya intryck och erfarenheter.
2013-08-02
Det säger Milena Lilja, ursprungligen från Colombia, som nu studerar teologi vid ALT. Vi träffas över en lunch i det nya Caféet på Juneporten. Vägen från Colombia, till Sverige, till studier vid ALT kan beskrivas lite som en saga - eller också var det någon som planerade och kartlade vägen noga.
2013-07-31
2013-07-29
"Vår situation är mycket oförutsägbar och vi behöver era förböner."

På onsdag 31 juli går Zimbabwe till nationella val. Valrörelsen vittnar om få garantier för ett fritt och rättvist val. Risken för våld är stor och rädsla präglar just nu tillvaron för många. Charles Josiya, en av ledarna i Allianskyrkan i Zimbabwe, uppmanar till förbön. Låt oss förenas med Zimbabwes folk och be för att kärlek ska forma Zimbabwes framtid.
2013-07-26
De senaste veckorna har Sverige haft celebert besök. Mithika Mwenda är kenyanen som tröttnade på att de som drabbas hårdast av vår tids klimatförändringar - fattiga, kvinnor och barn - inte får sina röster hörda i den globala debatten. Han är människorättskämpen som arbetar dygnet runt för att öka medvetenheten bland såväl lokalbefolkning som politiker. Han är mannen som med knappa medel tagit saken i egna händer, skapat Afrikas största klimatnätverk och idag möter världens olika makthavare för att få till stånd ett globalt samarbete. Direkt från de internationella klimatförhandlingarna i Bonn anlände Mithika till Sverige för att under tio dagar tala om det han kallar världens största utmaning – klimatförändringarna.
2013-07-22
Om jag bortser från de rynkiga kinderna och de något gråhåriga huvudena så skulle jag kunna tro att jag hade ett gäng ungdomar framför mig. Engagemanget, entusiasmen och den sprudlande energin är densamma.
2013-07-15
Har du planerat att springa Midnattsloppet i år? Ta då chansen och starta en egen insamling till Svenska Alliansmissionen.
2013-07-08
Om ett par veckor är de utbildade pastorer, den näst sista årskullen pastorer från Korteboskolan. In i det sista pågår lektionerna som vanligt på teologiutbildningen i centrala Jönköping.
2013-07-05
Under de senaste veckorna har det surrats och byggts, eldats och sjungits lägersånger runt om i Småland. Många roliga minnen, nya bekantskaper och möten med Gud har skapats på de åtta olika platser där glada UV-scouter samlats till läger.
2013-06-24
”Var finns de fattiga i Sverige idag? Var finns de marginaliserade? Var finns de som lever i utanförskap? Utan tvekan finns de framför allt bland dem som bor och lever i de höghusförorter som byggdes under miljonprogrammet på 70-talet.”
2013-06-21
Nu har sommaren äntligen kommit, och det med besked. Här på SAM kontoret innebär sommaren att vår kanske mest intensiva period börjat, i varje fall när det gäller läger, festivaler och campingliv. På grund av det och på grund av semestrar kommer det att vara lite svårare att nå oss än normalt. Får du inget svar i växeln ring gärna våra direktnummer istället. Vi är tillbaka i full styrka igen i mitten av augusti.

2013-06-18
”Vi vill tacka er från djupet av våra hjärtan för alla ansträngningar som ni har gjort för våra barn som har det svårt. Utan er hjälp skulle många barn inte ha tillgång till undervisning som tillåter barnen att utvecklas.”
2013-06-11
”Ung kvinna, Alpha, läxläsning, föreläsningar, musikkvällar, fredagshäng… Listan kan göras ännu längre, det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Vi vill finnas på plats för dem som behöver oss.”
2013-06-06
Jag hade inte varit där jag är idag utan Korteboskolan. Vi har fått växa och utvecklas men också blivit beskurna. Tack alla klasskamrater, tack alla lärare ni har varit som en familj för mig.
2013-06-03
Dags för fjärde GF@HOME. Denna gång i Kaxholmen, norr om Huskvarna. Kvällen kommer att bjuda på grymma konserter av bl a tre tunga akter som gästar GF i sommar. Missa inte denna festivalpeppkväll som GF och MULTI gör tillsammans. Välkommen!
2013-05-29
Välkommen till Kortoboskolans avslutningshögtid 4 juni kl 18.30 i Allianskyrkan Jönköping.
2013-05-24
Välkommen till en Kick off/inspirationskväll för Café Juneporten. Samlingen är öppen för dig som är intresserad av projektet, se lokalen och veta mer om tankarna kring Caféet. Kvällen är tänkt som ett led i att bredda engagemanget för projektet och förankra det i församlingar runt om Jönköping med omnejd.
2013-05-15
I slutet av april drabbades distriktet Chiredzi i sydöstra Zimbabwe av skyfall, åskoväder och svåra hagelstormar. Vår systerkyrka i området berättar att flera människor dött, andra är svårt skadade. Svårast drabbat är byarna Chilonga, Gwaseche, Makhosiya, Chambuta, Vhelemu, Mutomani och Matihwa. Mer än 500 familjer har förlorat sina hem, djur och den gröda som växte på fälten. Mat som familjerna skulle leva av under den kallare perioden som precis inletts.
2013-05-13
Alliansmissionens 160:ende årskonferens är precis avslutad. En härlig konferens där mötet med mästaren fått stå i centrum i alla samlingar. Det ger en riktigt god eftersmak. Här på vår webbsida kommer både du som varit med och du som missade konferensen, efterhand få ta del av intervjuer, kortare artiklar, bilder och ljudfiler fån konferensen.
2013-04-30
Under vår Årskonferens 2013 kommer vi naturligtvis ha barnkonferens för alla små och stora barn. I år gästas vi av Gullbrannamacken, ett gäng glada mackarbetare som försöker att lösa alla kunders problem, både små och stora. De upptäcker också att de ibland själva har problem som de behöver hjälp att lösa.
2011-11-10
I hemmiljö har alla rätt att visa film. Men för att visa film utanför ditt hem, exempelvis i tonårsgruppen eller vid någon annan samling i kyrkan, krävs upphovsmannens tillstånd.
ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Ladda hem som pdf-fil →

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR