AktuelltRSS

2015-03-23
Hur kan man tacka ja till Jesus om man inte vet vad det handlar om? Om man inte ens fått frågan? Och hur driver man en scoutverksamhet när man inte ens har en församling? Andreas Hallman är UV-scoutledare i Onsala, Kungsbacka kommun söder om Göteborg. Det är ett område som expanderar kraftigt men där många saknar en kristen gemenskap. Här berättar han om livet som UV-scoutledare, ett arbete som har sitt ursprung i den församlingsplantering* Svenska Alliansmissionen startade i Onsala i början av 90-talet.
2015-03-18
Vid 18 års ålder satte sig David Hobyani vid en skolbänk för första gången. Men han kunde då redan läsa, det hade han lärt sig i sömnen en natt. Längtan efter att få läsa Bibeln gjorde att han bad Gud om att lära honom läsa, en bön som blev bevarad.
Idag är David missionsföreståndare för Allianskyrkan i Zimbabwe.
2015-03-09
Att planera en årskonferens är inget man gör över en kafferast. Det är många bitar som ska falla på plats för att skapa ett program som passar alla åldrar. Arbetet är i full gång.
2015-03-06
Från solens uppgång till dess nedgång - samma gudstjänst firas runt hela jorden den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord - i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 1000 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska.
2015-02-26
För Birgitta Petersson i Förslöv har vägen till att arbeta med församlingsplantering inte precis varit spikrak, men som Birgitta säger på sin härliga skånska:
– Allting hänger ihopa. När man ser bakåt förstår man bättre hur Gud varit med hela vägen.
2015-02-17
Regnet verkar nu äntligen ha upphört och vattnet börjar sjunka undan från de värst drabbade områdena i Malawi. När vattnet runnit undan ser man nu konsekvenserna av översvämningen.
Var med och stöd de drabbade!
2015-02-11
Malawi i södra Afrika har drabbats av en av de svåraste översvämningarna i landets historia. Regnet, som till en början var efterlängtat efter en längre tids torka, övergick snabbt till en katastrof som lämnat hundratals döda, ännu fler hemlösa, förstörda fält och grödor, raserade vägar och broar.
2015-02-09
I samband med SAM:s Årskonferens 2014 välkomnades Allianskyrkan i Västerås till Svenska Alliansmissionen. Det är församling som växer snabbt och som redan har startat två utposter. Här berättar Sozan och Mourad Monier, pastorspar i församlingen, lite om sitt arbete
2015-02-02
”Vi kristna är menade att vara heliga problemmakare. Guds rike är ett upp och nedvänt rike, den första blir den sista och den sista blir den första.”
Se Shane Claibornes hälsning till kyrkan i Sverige, den är både utmanande och uppmuntrande.
2015-01-16
Nu börjar det bli hög tid att anmäla sig till SAU:s sommarkonfa. Tre veckor som kan komma att bli helt livsavgörande för konfirmanden.
2015-01-05
Kyrktorget sprudlar av liv. Kända ansikten möts med ett leende, en gest med ögonen, en handskakning. Det förutsägbara i gudstjänstens utformning eller samtalsämnena runt kaffeborden skapar en familjär gemenskapskänsla.
En utomstående däremot, upplever en oro och rädsla att beträda kyrktorget. Det oförutsägbara i händelseförloppen, osäkerhet i hur och vem man hälsar på, skapar en stress man helst undviker.
2014-12-29
Jag har precis kommit hem från förmiddagens gudstjänst här i Burseryd, än en gång fylld av intryck och tacksamhet. Idag möttes vi svenskar, syrier och albaner och firade gudstjänst tillsammans. En mäktig känsla att få stå vid altaret och be tillsammans, unga, gamla och människor från olika nationaliteter. Guds närvaro var påtaglig. Sedan ett par år tillbaka bor asylsökande från alla möjliga länder här i Burseryd, många av dem kommer regelbundet till våra gudstjänster. Det känns som om hela världen kommit hit, rakt in i vårt lilla samhälle.
2014-12-22
Något som river murar och skapar samhörighet är mat. Mat är något vi alla behöver, oavsett från vilket land vi kommer. Mat väcker känslor och ibland räcker det med att känna doften från välbekant maträtt för att minnas sin barndom, en speciell händelse eller en speciell plats.
2014-12-17
Blir vår tro trovärdig om vi nonchalerar medmänniskor i nöd? Den frågan blev startskottet för Elenor Johansson i Törestorp som tog initiativet till en första soppträff med den grupp EU-migranter (tiggare) som kommit till Gnosjö-trakten. Den där första träffen ledde till fler och snart växte en stödgrupp fram av personer från olika kyrkor i kommunen. Vi insåg snart att om vi vill verka för att lösa problem, räcker det inte långt att bara bjuda på mat och prata.
2014-12-12
Hur är det att flytta till Sverige? Att hitta nya vänner, lära sig ett nytt språk, en ny kultur... - och att mitt i detta hitta sig själv igen?
Julian Pascual beskriver resan in i det svenska samhället som att bestiga berg. En tuff resa som stundtals varit både frustrerande och förvirrande. Men samtidigt säger han att han växt som person och lärt sig att ta hjälp från andra.
2014-12-09
Lördagen 6 december hade SAM och SAU en temadag om integration i Allianskyrkan i Nässjö. Ett fyrtiotal deltagare från tjugo olika församlingar var samlade för att samtala om kulturmöten och ömsesidig integration.
2014-11-26
– Gud gav mig en idé, säger pastor Nady och det lyser ur ögonen på honom. En idé om att träffas och äta frukost tillsammans, kristna och muslimer. När man äter tillsammans med någon, lär man känna den personen och man måste vara ärlig. Det kom 500 personer till den första samlingen. Vi träffades här på Mugattam-centret och jag var förvånad över att det kom så många, fortsätter pastor Nady.
Sen dess har frukostarna tagit plats i kyrkor och moskéer varje månad.
2014-11-19
Jesus arbetade systematiskt med sina lärjungars attityder och rädsla mot främlingen genom att skapa möten, om det så var en kananeisk kvinna från södra Libanon, en utländsk officer eller en föraktad samarier. Han lovordade främlingarnas tro och underströk deras rätt till bordsgemenskap. Gästfrihet uppmanas av den enkla anledningen att man faktiskt kan få besök av änglar.
Läs Tommy Josefssons högaktuella krönika, Tommy Josefsson är lärare i Interkulturell Kommunikation på Högskolan i Jönköping.
2014-11-10
Hur sammanfattar man 29 års tjänst på några få rader? Igår, 9 november kom Britt och Sune Ceder hem till Sverige efter att ha arbetat 29 år på Papua nya Guinea. Nedan kan du läsa ett sammandrag från deras senaste nyhetsbrev, en både uppmuntrande och underhållande läsning.
Tack alla ni som varit med och stöttat längs vägen!
2014-11-04
”En dröm vore ju att det poppar upp en mängd olika ”tänd-ett-ljus-movements” runt om i Sverige. Små och stora. Av enskilda personer och grupper av människor.”
Mitt i en orolig och bokstavligt talat mörk tid uppmanar organisationen Mission International oss att tända ljus. Här kan alla vara med, enskilda, grupper och hela församlingar. Målet är att vi tillsammans når en miljon människor innan årsskiftet.
2014-10-10
Läs en hälsning från våra medarbetare Diane och Asante i Pemba, Mocambique. De berättar bland annat om hur man i flera byar använder bin för att hålla elefanter borta, bra för både miljön, elefanterna och folkets ekonomi. Sådant gillar vi.
2014-10-06
Läs en kort hälsning från vår medarbetare Lisbeth som arbetar med bibelöversättning på Papua nya Guinea.
2014-09-30
Fredag 17 oktober slår The ZONE upp portarna i Jönköping – boka din plats nu!
2014-09-11
Detta är en uppmaning till bön och fasta för Alliansmissionens missionsarbete i Sverige och världen den första måndagen varje månad. Vill du vara med?
2014-08-28
Idag skriver Sveriges interreligiösa råd ett uttalande om situationen i Irak. Undertecknarna är religiösa ledare som representerar åtta religioner i Sverige, inklusive presidiet för Sveriges kristna råd.
2014-08-19
I augusti varje år arrangerar SAM en missionsarbetarkurs för pionjärarbetare och hemmavarande utlandsarbetare. Programmet består av bibelstudier, föreläsningar, samtal, gemenskap, god mat och en hel del bön.
2014-08-01
För 150 år sedan var slaveriet lagligt och skedde helt öppet. Idag, trots förbud, finns uppskattningsvis cirka 30 miljoner slavar i en handel som är dold.
2014-07-25
– Våra medlemmar ger inte av ett överflöd, men av kärlek till Gud vilket har lett till att de blivit välsignade, säger Charles Josiya, pastor i Allianskyrkan i Masvingo i Zimbabwe. När vi ger tionde dras vi närmare Gud och Gud dras närmare oss.
2014-07-18
Vad skulle du säga om någon plötsligt utmanade dig att istället för att stoppa pengar i kollektboxen, istället skulle ge en timmes arbete? Vad skulle du kunna skänka då? Ganska utmanande eller hur? Det och mycket annat pratade Stuart och Sian Murray Williams om när de under ett par dagar besökte Jönköping.
2014-07-11
Världen är orättvis. Du vill förändra. Från ditt konto finns en stående överföring till mission och bistånd och ibland ger du extra när katastrofer inträffar. Det är kanonbra, men finns det fler vägar att gå?
2014-07-07
Engagemang kan se ut på så många olika sätt. Jag har nu bott i Swaziland och har engagerat mig i mycket arbete här.
2014-06-30
– Hon blev jätteglad och sa thank you!
Min åttaåriga dotter strålar efter att ha tömt sin egen väska på pengar och övertalat mig att ge bort bananerna och nötterna vi just köpt till den rumänska kvinnan som satt hopkrupen i kylan utanför Willys.
2014-06-25
Vi drar nu igång en katastrofinsamling till förmån för några byar i Centralasien som drabbats av svår översvämning. När vattnet nu sjunkit undan finns bara torr lera kvar. Vår medarbetare Ingvor har träffat några av de drabbade och berättar direkt från katastrofområdet.
2014-06-23
Vår missionsföreståndare Kjell Larsson kommer tillsammans med ett flertal av Sveriges kyrkoledare finnas med under Almedalsveckan. De kommer i år att fokusera på integration och migration i ett gemensamt seminarium. Pingstledaren Pelle Hörnmark och ärkebiskop Antje Jackelén är två av kyrkoledarna som frågar ut riksdagsledamöter, däribland miljöpartisten Maria Ferm och sverigedemokraten Margareta Larsson.
2014-06-19
Solen strålar och temperaturen ligger runt 20 grader - perfekt för en vandring genom ett landskap som är bedårande vackert så här på försommaren. Vi är ett 40-tal som samlats och lite spänt väntar på vad vi ska få se. Vem var Emelie Petersen, eller mormor på Herrestad som hon kom att kallas och hur ska den lilla Alliansförsamlingen i Kärda porträttera henne?
2014-06-16
Se bilder från årets konferens i Gullbranna. Kanske hittar du dig själv eller någon du känner i vimlet.
2014-06-09
Handtvätt, myggnät fulla av alger, ström från solpaneler, strandpromenader, tapiok och fisk…
Läs Lisbeth Fritzells hälsning från Duke of York där hon har en minst sagt annorlunda vardag, jämfört med vår här i Sverige.
2014-06-06
Böneresa för SAM:s pionjärarbete
Bön är avgörande i allt kristet arbete. Därför vill vi SAM utveckla arbetet med strategisk bön i pionjärarbetet i Sverige. Ett steg i att lyfta detta var den böneresa som genomfördes till några pionjärplatser lördagen den 24 maj.
2014-06-04
En epok är avslutad. Efter 95 års troget arbete har Korteboskolan haft sin sista avslutning. Under de 95 år som skolan funnits har långt mer än 1000 pastorer, teologer, missionärer och själavårdare fått en stadig grund att luta sig mot i ett yrke som ofta är ensamt och tufft men också för många det enda yrkesval man kunnat tänka sig. Utöver det är det ytterligare flera 1000 som gått kortare bibelkurser på skolan.
2014-05-31
Vädret är perfekt, maten är god, boendet är toppen, platsen är fantastisk och mötena är riktigt härliga! Superlativen är inte överdrivna, nu är det konferens på Gullbrannagården!
2014-05-21
Liksom tidigare år har barnen sin alldeles egna konferens under vår Årskonferens. På årets barnkonferens får vi möta Hedvig och ugglan Helge. Hedvig får lära sig svåra ord som inte alltid är så lätta att förstå. Men med hjälp av Helge och den stora boken Bibeln brukar Hedvig klura ut vad orden betyder.
2014-05-19
Under rubriken "Godmorgon Gullbranna" kommer Samuel Drewitz från Slättenkyrkan, Norrahammar att inleda fredag och lördagsmorgon på SAM:s Årskonferens.Då möts både barn och vuxna i Skeppet till en resa in i Bibelns underbara värld. Samuel kommer också att hålla i ett seminarium kring gamla testamentet. Läs gärna mer om Samuel i en artikel från Aktuellt nr 1 2014.
2014-05-16
En av huvudtalarna under årets Årskonferens är Anders Blåberg som till sommaren tillträder som generalsekreterare på Svenska Bibelsällskapet. I tre intressanta samlingar under lördagen kommer han ta med oss in i Bibelns värld och låta ordet få beröra
2014-05-13
En av årets årskonferens kanske intressantaste talare är Madan Valvi från Indien. Möt honom i en intervju från förra sommaren då han fick träffa Svea Mellin, den kvinna som förde honom till Gud. Idag är Madan med i ett arbete som varje år ser tusentals Indier komma till tro.
2014-05-06
Nelson Mohale från Sydafrika är 24 år och en av närmare 80 bibelskoleelever vid Phumelela Bibel college. Han har en kallelse att bli pastor och känner att han på Phumulela får den utbildning och utrustning han behöver.
2014-05-02
Tillsammans med EFK och Pingst inbjuder Svenska Alliansmissionen till en fototävling i samband med ett nytt gemensamt studiematerial om mission - Agora - mötesplats för folk på väg.
2014-04-30
Är semesterplaneringen i full gång? Lockar sol och bad på Sveriges troligtvis längsta sandstrand? Vår församling i Båstad hyr under sommaren ut en lägenhet i sina lokaler till mycket förmånligt pris, samtidigt är du med och stöder deras viktiga arbete.
2014-04-28
Mpho Mphandwe "Pinky" är 30 år och en av eleverna vid Phumelela Bibelcollege i Sydafrika. För henne är bibelskolan en plats där hennes tro kan stärkas och riktas.
Månadsgåvan april går till bibelskolor i södra Afrika. Mer än kanske någonsin tidigare behövs pastorer och andliga ledare som kan leda och utveckla Guds församling i Afrika. Tillsammans med dig vill Svenska Alliansmissionen ge fler unga engagerade afrikaner möjlighet till teologisk utbildning.
2014-04-24
Jafta Slinda är 23 år och en av eleverna vid Phumelela Bibelcollege i Sydafrika. För honom är bibelskolan en plats att växa.
Månadsgåvan april går till bibelskolor i södra Afrika. Mer än kanske någonsin tidigare behövs pastorer och andliga ledare som kan leda och utveckla Guds församling i Afrika. Tillsammans med dig vill Svenska Alliansmissionen ge fler unga engagerade afrikaner möjlighet till teologisk utbildning.
2014-04-22
Månadsgåvan april går till bibelskolor i södra Afrika. Mer än kanske någonsin tidigare behövs pastorer och andliga ledare som kan leda och utveckla Guds församling i Afrika. Tillsammans med dig vill Svenska Alliansmissionen ge fler unga engagerade afrikaner möjlighet till teologisk utbildning.
Läs en kort intervju med Khomotso Eunice, 23 år, en av närmare 80 elever vid Phumelela Bibelcollege i Sydafrika en av de bibelskolor i Afrika som får stöd från Svenska Alliansmissionen.
2014-04-17
Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad.
Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade.
Jes 53:4-5
2014-04-11
Norra Mocambique har drabbats av de värsta översvämningarna på mer än 20 år. Kollapsade hus, jorderosion, bortspolade vägar och broar, kapade dricksvattenledningar… Situationen blir allt värre. Flera människor har dött och många hundra har fått se sina hem raseras och spolas bort. Värst är situationen i Pemba där våra missionärer Diane och Asante vädjar om hjälp. Tillsammans med dig vill vi hjälpa de drabbade! Sätt in din gåva på PG 142 86-9, märk betalning "Översvämning Mocambique"
2014-04-07
”Jag kommer aldrig glömma när floden bröt sönder marken vid vårt hus. Jag var och hälsade på en sjuk vän och min fru ringde och grät i telefonen ”vattnet tar allt”. Det som på sin höjd var en liten rännil i gräset 2007 när jag byggde huset, är nu en tre meter djup avgrund en halvmeter från mitt hus. Huset lutar betänkligt med stora sprickor i väggarna.
2014-04-04
Kollapsade hus, jorderosion, bortspolade vägar och broar, kapade dricksvattenledningar… Situationen blir allt värre i spåren av cyklonen Hellen som dragit in de värsta regnen på mer än 20 år över nordöstra Mocambique. Flera människor har dött och många hundra har fått se sina hem raseras och spolas bort. Värst är situationen i Pemba där våra missionärer Diane och Asante nu vädjar om hjälp.
2014-04-01
Den frågan funderade ett drygt 40-tal personer över under måndagskvällen. SAM:s Internationella avdelning hade bjudit in missionsråd och Ge för livet grupper till en kväll kring mission och insamling i Aneby Allianskyrka.
2011-11-10
I hemmiljö har alla rätt att visa film. Men för att visa film utanför ditt hem, exempelvis i tonårsgruppen eller vid någon annan samling i kyrkan, krävs upphovsmannens tillstånd.

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Ladda hem som pdf-fil →

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR