AktuelltRSS

2015-10-06
Att vara pastor kan innebära helt skilda saker beroende på var i världen du befinner dig. Våren 2006 arrangerade SAM det första pastorsutbytet där pastorer från Sverige och Afrika fick möjlighet att praktisera i varandras församlingar under tre veckor för att lära av varandras kulturer. Kenneth Pettersson, då pastor i Månsarp, tog del i projektet och välkomnade pastor Eduard Matebula från Sydafrika. Eduard kom under våren och samma höst besökte Kenneth honom hemma i Malekutu som är en by i nordöstra Sydafrika.
2015-10-03
I torsdags ägde en av årets stora höjdpunkter för oss på SAM rum, träffen för pensionerade missionsarbetare. Det var ungefär hundra personer som kom och var och en av dem har ett spännande liv att dela med sig av.
2015-10-02
I världen finns det cirka 2,2 miljarder barn, i Sverige lever cirka två miljoner av dem. Första söndagen i oktober är det bönedag för var och en av alla dessa.
2015-09-24
I helgen hölls en konferens i Jönköping för arabisktalande kristna ledare, både pastorer och lekmän i Sverige. Initiativtagare och inbjudare till konferensen som var öppen för alla intresserade, var Allianskyrkan i Hjällbo, Göteborg och Evangelical Alliance of Arabic-speakers in Europe (EAASE).
2015-09-22
När klimatet förändras, blir klimatflyktingarna fler.
I Bangladesh väntas över 30 miljoner tvingas fly om inte uppvärmningen stoppas. Nu står hoppet till FN:s klimatmöte i Paris.
2015-09-14
Bön är ett av fundamenten i den kristna tron. I förlängningen är det omöjligt att leva som kristen utan att be, då en relation utan kommunikation förr eller senare är dömd att dö ut. Just därför är det oerhört smärtsamt att uppleva att bönen inte når fram.
2015-09-10
Det är många som hörsammat vårt upprop att göra vad vi kan för de som just nu flyr för sina liv från krig och misär. Tack alla för den kärlek ni visar genom ert engagemang! De gåvor vi får in kanaliserar vi vidare till OM och Open Doors, två organisationer som vi har nära band med, stort förtroende för och som funnits på plats i regionen runt Syrien, Irak och Libanon i många år.
2015-09-04
Just nu är vi många vars hjärta blöder. Vi är många som igår via media såg bilden på den lille killen Aylan Kurdi 3 år liggandes död på stranden vid turistparadiset i Turkiet. En kille som kunde varit din son, din bror eller ditt barnbarn. En kille av 60 miljoner människor på flykt undan krig och död. Vi påminns om bilderna från Vietnam och de brinnande flyende barnen eller de utmärglade kropparna bakom galler under 90-talets balkankrig. Det kryper innanför skinnet på oss när vi nu ser bilderna igen och känner igen skeendet.
2015-08-28
Det är inte bara nystartade eller - knappt startade - församlingar som behöver tillskott och hjälp i form av människor som du och jag. I Åkered, Västra Frölunda finns en liten SAM församling som vädjar om hjälp. - Kanske är det något för dig?
2015-08-14
I Sverige finns det många arabisktalande kristna, nya församlingar planteras och antalet växer. Ett evangeliskt nätverk har under veckan samlats på Nyhem.
2015-08-03
– Tystnaden är retreatens gåva, Gud måste få prata. C.S. Lewis sa att Gud besöker oss ofta, men vi är sällan hemma. Att lyssna i tystnad handlar om att komma hem till sig själv och upptäcka att Gud finns hos mig. Läs om Rosie Gard, retreatledare på Wettershus
2015-07-27
Under hösten 2013 togs sex miljoner steg i bön för Bankeryd.
– Visst blir man imponerad av antalet steg, säger pastor Tomas Lundqvist. Men den största bedriften begicks nog av en kvinna som var halvsidesförlamad efter en stroke. Hon bad och gick 200 steg med sin gåstol.
2015-07-20
Den typiske Sickla-bon är en småbarnsförälder mitt i karriären. Man har flyttat till Sickla för att ha närhet till både storstan och naturen. God inkomst, bra jobb, ingen kontakt med kyrkan men med ett visst intresse för andlighet. Här finns SAM:s pionjärarbetare.
2015-07-13
Värne Alliansförsamling har stora visioner. Med sina drygt 90 medlemmar satsar man på en utbyggnad för drygt fyra miljoner. Pastor Jonas Lund berättar att det var i ett litet rum i källaren som allting började.
2015-07-06
Att be för missionsarbetet i Sverige och världen den första måndagen varje månad har djupa rötter i Alliansmissionens historia. Det började redan 1838 och pågick utan avbrott i 22 år. Sedan september 2014 har vi på SAM återupptagit detta och vi uppmanar dig att vara med.
2015-07-02
På Långserums fritidsgård är det svårt att föreställa sig att det för några dagar sedan var tjockt med militärtält och UV-scouter. Men helt övergiven har gården inte blivit, här och var sitter små cirklar barn i olika åldrar. Någonstans sitter också deras föräldrar. Här samlas denna vecka ensamstående föräldrar med sina barn för årets familjeläger.
2015-06-25
I Långserum samlas denna vecka runt 350 UV-scouter och ledare under temat Avtryck. Det är kårerna från Bankeryd, Barnarp, Bottnaryd-Ryd, Jönköping och Råslätt som strålat samman intill sjön.
2015-06-15
Bildkavalkad från söndagens vandring i mormors fotspår
2015-06-11
Läs en kort artikel från nästa nummer av Aktuellt som ligger i brevlådan under nästa vecka. Tidningen handlar denna gången om bön.
2015-06-05
Roligt och meningsfullt…
Så kanske man kan sammanfatta fyra år av studier i teologi och ledarskap. Igår var det dags för ALT-utbildningens första studenter att ta examen. En riktig högtidsstund som andades både skratt och allvar.
2015-05-27
Klimatfrågan är vår tids största utmaning. De rika länderna står för de största utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser, men klimatförändringarna slår hårdast mot de som gjort minst för att orsaka dem - människor som lever i fattigdom i utvecklingsländer. Därför måste vi i de rika länderna ta vårt ansvar och minska våra egna utsläpp av växthusgaser, och samtidigt kompensera de fattigaste som drabbas av vår koldioxidkrävande livsstil. Det är dags att betala klimatnotan.
2015-05-20
För ett par veckor sedan gjorde Svenska Alliansmissionen och Bönetåget en gemensam böneresa till SAM:s pionjärplatser i Stockholm. Här kan du läsa lite mer om resan och få möjlighet att vara med i bönen du också.
2015-05-16
“Take me back. Take me back dear Lord, to the place where I first received You…” Den välkända texten av Andraé Crouch fick hela Skeppet i rätt stämning. Fredag kväll på SAM & SAU:s årskonferens var ägnad åt att minnas hur Gud använt Andraé Crouch och hans sånger, för att beröra miljontals människoliv.
2015-05-13
Med start torsdag 14 maj kl 11.00 arrangerar SAU och SAM årskonferens på Gullbrannagården. Under temat Samtal kommer vi under hela helgen att lyfta bönen, samtalet med vår Herre men också samtal oss emellan. Samtalet kommer att gå igen i gudstjänster, barnkonferens, bibelstudier, seminarier och vi hoppas i allt däremellan också.
2015-04-24
Är semesterplaneringen i full gång? Lockar sol och bad på Sveriges troligtvis längsta sandstrand? Vår församling i Båstad hyr under sommaren ut en lägenhet i sina lokaler till mycket förmånligt pris, samtidigt är du med och stöder deras viktiga arbete.
2015-04-20
Hedvig och Helge, som gjorde succé på förra årets barnkonferens, kommer till Årskonferensen även i år. På ett proffsigt och medryckande sätt tar de hand om både barn och vuxna.
2015-04-13
Som en oas mitt i ett i övrigt ganska trist område, strax utanför Witbank i Sydafrika, ligger Marthas förskola. För de flesta av barnen på skolan är detta den enda plats där de har möjlighet att leka, för många av dem är det här de får dagens viktigaste måltid och för några är detta den enda plats där de känner sig helt trygga.
2015-04-08
Trots att kristna i världen idag har olika syn på väldigt mycket gällande tron, är majoriteten troligen överens om att kyrkan borde vara en plats där alla är välkomna. Sara Lofthammar, Stina Persson och Anton Rudberg från Allianskyrkan i Jönköping är några av dem som tycker det. Trots det anser de inte att kyrkan idag är en plats där alla känner sig välkomna.
2015-04-05
"Kristus är uppstånden - Ja han är verkligen uppstånden"
Dagen till ära vill vi dela med oss av glädjande nyheter från Mocambique. Ytterligare en folkgrupp kan nu läsa de glada nyheterna om att Jesus besegrat döden för vår skull - på sitt eget språk. Här kan du läsa mer om invigningen av Nya Testamentet på Sena.
2015-04-02
Nu är det påsk och idag, Skärtorsdag, stänger vi vårt kansli 12.00.
Vi öppnar igen på tisdag 8.00.
2015-03-30
Vilket ansvar har vi som ledare för att barn och ungdomar som anförtros oss ska känna sig trygga? Hur trygga känner vi som ledare oss i den uppgift vi har?
I lördags var det dags för I trygga händer kurs - på två platser, Vetlanda och Bondstorp. Det var första gången SAM/SAU bedrev kurserna i egen regi.
2015-03-27
En systematisk förföljelse och etnisk rensning sker av den kristna minoriteten i Syrien och Irak. Många lever på flykt i en humanitär katastrof av obeskrivliga mått. Även andra religiösa grupper utsätts och drivs iväg från sina hem. Styrelserna för Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet uppmanar sina medlemskyrkor och medlemsorganisationer att under palmsöndagen, 29 mars, gemensamt be för situationen i Mellanöstern.
2015-03-23
Hur kan man tacka ja till Jesus om man inte vet vad det handlar om? Om man inte ens fått frågan? Och hur driver man en scoutverksamhet när man inte ens har en församling? Andreas Hallman är UV-scoutledare i Onsala, Kungsbacka kommun söder om Göteborg. Det är ett område som expanderar kraftigt men där många saknar en kristen gemenskap. Här berättar han om livet som UV-scoutledare, ett arbete som har sitt ursprung i den församlingsplantering* Svenska Alliansmissionen startade i Onsala i början av 90-talet.
2015-03-18
Vid 18 års ålder satte sig David Hobyani vid en skolbänk för första gången. Men han kunde då redan läsa, det hade han lärt sig i sömnen en natt. Längtan efter att få läsa Bibeln gjorde att han bad Gud om att lära honom läsa, en bön som blev bevarad.
Idag är David missionsföreståndare för Allianskyrkan i Zimbabwe.
2015-03-09
Att planera en årskonferens är inget man gör över en kafferast. Det är många bitar som ska falla på plats för att skapa ett program som passar alla åldrar. Arbetet är i full gång.
2015-03-06
Från solens uppgång till dess nedgång - samma gudstjänst firas runt hela jorden den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord - i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 1000 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska.
2015-02-26
För Birgitta Petersson i Förslöv har vägen till att arbeta med församlingsplantering inte precis varit spikrak, men som Birgitta säger på sin härliga skånska:
– Allting hänger ihopa. När man ser bakåt förstår man bättre hur Gud varit med hela vägen.
2015-02-17
Regnet verkar nu äntligen ha upphört och vattnet börjar sjunka undan från de värst drabbade områdena i Malawi. När vattnet runnit undan ser man nu konsekvenserna av översvämningen.
Var med och stöd de drabbade!
2015-02-11
Malawi i södra Afrika har drabbats av en av de svåraste översvämningarna i landets historia. Regnet, som till en början var efterlängtat efter en längre tids torka, övergick snabbt till en katastrof som lämnat hundratals döda, ännu fler hemlösa, förstörda fält och grödor, raserade vägar och broar.
2015-02-09
I samband med SAM:s Årskonferens 2014 välkomnades Allianskyrkan i Västerås till Svenska Alliansmissionen. Det är församling som växer snabbt och som redan har startat två utposter. Här berättar Sozan och Mourad Monier, pastorspar i församlingen, lite om sitt arbete
2015-02-02
”Vi kristna är menade att vara heliga problemmakare. Guds rike är ett upp och nedvänt rike, den första blir den sista och den sista blir den första.”
Se Shane Claibornes hälsning till kyrkan i Sverige, den är både utmanande och uppmuntrande.
2015-01-16
Nu börjar det bli hög tid att anmäla sig till SAU:s sommarkonfa. Tre veckor som kan komma att bli helt livsavgörande för konfirmanden.
2015-01-05
Kyrktorget sprudlar av liv. Kända ansikten möts med ett leende, en gest med ögonen, en handskakning. Det förutsägbara i gudstjänstens utformning eller samtalsämnena runt kaffeborden skapar en familjär gemenskapskänsla.
En utomstående däremot, upplever en oro och rädsla att beträda kyrktorget. Det oförutsägbara i händelseförloppen, osäkerhet i hur och vem man hälsar på, skapar en stress man helst undviker.
2014-12-29
Jag har precis kommit hem från förmiddagens gudstjänst här i Burseryd, än en gång fylld av intryck och tacksamhet. Idag möttes vi svenskar, syrier och albaner och firade gudstjänst tillsammans. En mäktig känsla att få stå vid altaret och be tillsammans, unga, gamla och människor från olika nationaliteter. Guds närvaro var påtaglig. Sedan ett par år tillbaka bor asylsökande från alla möjliga länder här i Burseryd, många av dem kommer regelbundet till våra gudstjänster. Det känns som om hela världen kommit hit, rakt in i vårt lilla samhälle.
2014-12-22
Något som river murar och skapar samhörighet är mat. Mat är något vi alla behöver, oavsett från vilket land vi kommer. Mat väcker känslor och ibland räcker det med att känna doften från välbekant maträtt för att minnas sin barndom, en speciell händelse eller en speciell plats.
2014-12-17
Blir vår tro trovärdig om vi nonchalerar medmänniskor i nöd? Den frågan blev startskottet för Elenor Johansson i Törestorp som tog initiativet till en första soppträff med den grupp EU-migranter (tiggare) som kommit till Gnosjö-trakten. Den där första träffen ledde till fler och snart växte en stödgrupp fram av personer från olika kyrkor i kommunen. Vi insåg snart att om vi vill verka för att lösa problem, räcker det inte långt att bara bjuda på mat och prata.
2014-12-12
Hur är det att flytta till Sverige? Att hitta nya vänner, lära sig ett nytt språk, en ny kultur... - och att mitt i detta hitta sig själv igen?
Julian Pascual beskriver resan in i det svenska samhället som att bestiga berg. En tuff resa som stundtals varit både frustrerande och förvirrande. Men samtidigt säger han att han växt som person och lärt sig att ta hjälp från andra.
2014-12-09
Lördagen 6 december hade SAM och SAU en temadag om integration i Allianskyrkan i Nässjö. Ett fyrtiotal deltagare från tjugo olika församlingar var samlade för att samtala om kulturmöten och ömsesidig integration.
2014-11-26
– Gud gav mig en idé, säger pastor Nady och det lyser ur ögonen på honom. En idé om att träffas och äta frukost tillsammans, kristna och muslimer. När man äter tillsammans med någon, lär man känna den personen och man måste vara ärlig. Det kom 500 personer till den första samlingen. Vi träffades här på Mugattam-centret och jag var förvånad över att det kom så många, fortsätter pastor Nady.
Sen dess har frukostarna tagit plats i kyrkor och moskéer varje månad.
2014-11-19
Jesus arbetade systematiskt med sina lärjungars attityder och rädsla mot främlingen genom att skapa möten, om det så var en kananeisk kvinna från södra Libanon, en utländsk officer eller en föraktad samarier. Han lovordade främlingarnas tro och underströk deras rätt till bordsgemenskap. Gästfrihet uppmanas av den enkla anledningen att man faktiskt kan få besök av änglar.
Läs Tommy Josefssons högaktuella krönika, Tommy Josefsson är lärare i Interkulturell Kommunikation på Högskolan i Jönköping.
2011-11-10
I hemmiljö har alla rätt att visa film. Men för att visa film utanför ditt hem, exempelvis i tonårsgruppen eller vid någon annan samling i kyrkan, krävs upphovsmannens tillstånd.

SAU >
ALT >
Mullsjö folkhögskola >

SAM bg: 140 - 0753
SAM swish: 
123 138 89 82

ALMANACKAN
TIDNINGEN AKTUELLT


Aktuellt från Alliansmissionen är en medlemstidning som ges ut fem gånger per år. 

Ladda hem som pdf-fil →

Läs direkt →

ADRESSER

Svenska Alliansmissionen,
Västra Storgatan 14
553 15 Jönköping

Tel: 036-30 61 50
E-post: info@alliansmissionen.se

SNABBLÄNKAR